DRUŽBA

Včeraj ste dobili nalogo – odgovoriti ste morali na vprašanja o ravninah panonskega sveta. Preglejte si pravilne odgovore in po potrebi popravite:

  1. Panonski svet leži na vzhodnem in severovzhodnem delu Slovenije.
  2. Za panonski svet so značilne RAVNINE in GRIČEVJA.
  3. RAvnine so ob velikih rekah (Murska ravnina, Dravska ravnina in Krška ravnina), gričevja pa so med ravninami (Goričko, Slovenske gorice in Haloze).
  4. Velike reke so: DRAVA, MURA, KRKA.
  5. Reke po ravninah tečejo počasi, delajo ovinke in ustvarjajo tudi mrtvice oz. rečne otoke.
  6. Na ravninah imamo razvito poljedelstvo in živinorejo.
  7. Rastine, ki jih pridelujejo na poljih so krmne in industrijske rastline ter tudi žita: oljna repica, oljna ogrščica, sladkorna pesa, sončnice, buče, ječmen, oves, korza, pšenica…
  8. Vrste živinoreje: govedoreja, prašičereja, perutninarstvo.
  9. Velik problem je onesnaževanje podtalnice zaradi kmetijstva. V kmetijstvu uporabljajo veliko umetnih gnojil in škropiv, to pa onesnažuje pitno vodo. Zaradi tega jim pitne vode primanjkuje.
  10. Krmne rastline so namenjene krmi – prehranjevanju živine, industrijske rastline pa so namenjene nadaljni predelavi v industriji (npr. iz sončnic naredijo v tovarni olje).
  11. Značilna za panonski svet je ŠTORKLJA.
  12. Ljudje so poleg kmetijstva zaposleni tudi v industriji, storitvenih dejavnostih in turizmu.
  13. Največ delovnih mest je v MARIBORU.
  14. Mesta so nastala ob velikih rekah: Maribor ob Dravi, Ptuj ob Dravi, Murska Sobota ob Ledavi, Brežice ob Krki oz. Savi.
  15. V panonskem svetu se zelo razvija turizem, saj je tam veliko vrelcev mineralne vode. Tako so tam zgradili veliko toplic oz. zdravilišč.
  16. V panonskem svetu živi manjšina Madžari.
  17. Za panonski svet so značilne DOLGE OBCESTNE VASI (OGLEJ SI JO V UČBENIKU, STR. 42). Za takšne vasi je značilno, da so dolge, hiše pa so razporejene ob cesti, za hišami pa so vrtovi in polja.

Na uri Zoom-a se bomo učili novo snov – GRIČEVJA OBPANONSKEGA SVETA. Pripravi si zemljevid Slovenije, učbenik in zvezek.

(Visited 724 times, 1 visits today)