SLOVENŠČINA

Danes bo tvoja naloga bolj bralne narave.

Pri slovenščini smo zadnjih 14 dni spoznali kar nekaj pravljic: Deklica z vžigalicami, Mala morska deklica, Coprnica Zofka, O treh grahih, Deklica in pasjeglavci, To ti je sreča! in Šamanski boben. Nekatere so bile avtorske, nekatere ljudske, nekatere slovenske, nekatere pa pravljice drugih narodov.

Spoznavali smo tudi značilnosti pravljic, tako avtorskih kot tudi ljudskih.

Danes ste torej pripravljeni za naslednji korak. Pripravili boste govorni nastop:

SLOVENSKE LJUDSKE PRAVLJICE

Izberi si  slovensko ljudsko pravljico. Pravljice so dostopne tudi na naslovu ali v knjigi Slovenske narodne pravljice.

Na voljo so 4 pravljice:

Danes preberi vse 4 pravljice in se osredotoči na tisto, ki ti je najbolj všeč. V sredo se bomo na zoom-u pogovorili o vsebini pravljic, povedal mi boš, katero pravljico si izbral.

Nato se boš pripravil na govorni nastop. Ko pripravljaš govorni nastop, razmisli o tem, kako boš z nastopom začel in kako ga boš zaključil. Najprej sestavi osnutek govornega nastopa in ga razdeli v tri dele: uvod, jedro, zaključek.

UVOD:

Predstavil boš slovenske ljudske pravljice in značilnosti: kdo jih je sestavil, kako so se ohranjale, kdo jih je zapisal in zakaj, katere so značilnosti ljudskih pravljic. V pomoč so ti zapiski v zvezku od književnosti.

JEDRO:

Predstavi kratko vsebino pravljice in analizo pravljice.

ZAKLJUČEK:

Povedal boš, kaj nas pravljica nauči, kaj je njeno sporočilo.

Se spomniš? Nekatere pravljice nas učijo, da moramo biti v življenju skromni, druge, da ne smemo bit prevzetni, nekatere, da je potrebno bit vztrajen….Poišči glavno sporočilo pravljice.

PRAVILA GOVORNEGA NASTOPA:

Bodi pozoren na pravilno rabo knjižnega jezika, na to, da govoriš tekoče, sproščeno, ravno dovolj hitro in glasno. Zaželeno je, da vsak dober govorec uporablja tudi pravilne kretnje in mimiko obraza.

ZA POMOČ si pripravi misleni vzorec. Obogatiš ga tudi s sliko. Miselni vzorec mi moraš poslat pred uro ocenjevanja.

Oglej si spodnji posnetek z navodili, kako se dobro pripraviš na nastop:

Cel nastop naj bo dolg približno 3 – 4 min.

Če karkoli ni jasno, me lahko vprašate. To je delo, ki ga ne boste naredili v enem dnevu. Delajte sproti, vsak dan malo. Verjamem, da boste na koncu pripravili odličen govorni nastop in nam ga predstavili. Govorni nastop bo tudi ocenjen.

·        OBNOVA PRAVLJICE  (bistveni podatki, razumljivo podajanje vsebine, pravilno zaporedje dogajanja, …). Ne uporabljaj dobesednega govora!
·         ANALIZA PRAVLJICE  (kraj in čas dogajanja, predstavitev oseb, pravljična števila, čudežni predmeti, začetek in konec pravljice … – značilnosti pravljice)
·         SPOROČILO PRAVLJICE (kaj nas pravljica nauči)

PREDVIDENI DATUMI OCENJEVANJA: 1. teden v februarju

Na spodnji prilogi so še dodatna navodila: natančno jih preberi, na Zoom-u pa bomo pojasnili morebitne nejasnosti.

(Visited 998 times, 1 visits today)