Pozdravljeni učenci.

danes je četrtek in pred nami naslednji predmeti: TJA, DRU, SLJ in ŠPO.

Danes NI ZOOMA pri meni, imate pa ZOOM ob 9.00 za TJA.

DRU-Priprava na govorni nastop

Clientmoji

Kot smo se na ZOOM-u že dogovarjali vam pošiljam točna navodila za izdelavo plakata ali PP-ja o dinarsko-kraškem svetu. Skrbno si jih preberite, v petek pa me boste lahko vprašali, če kaj ne boste razumeli. Lahko mi pišete tudi v kanal.

Z govornimi nastopi bomo začeli drugi petek (22.1.2021), preverjanje znanja pa bomo izvedli že v torek, 19.1.2021.

Tisti, ki se bo javil v torek, ko bo preverjanje znanja, in bo uspešen ga bomo lahko že ocenili, v nasprotnem primeru bo lahko še enkrat predstavil govorni nastop v petek.

V petek (22.1.2021) pa ste za govorni nastop pripravljeni VSI.

SLJ- Indijanska ljudska pravljica: To ti je je sreča!

Zopet bomo vsak dan brali in danes nas čaka že šesta zgodba Lahkonočnic: KAKO SO COPRNICE PAZILE ZMAJČKA https://www.lahkonocnice.si/pravljice/kako-so-coprnice-pazile-zmajcka

Jutri dobite v kanal 5.A BEREMO tri vprašanja, na katera odgovorite do petka.

Danes si za začetek oglejte eno smešnico (vic):https://www.youtube.com/watch?v=JPX6YIq4nMY

V vicu so nastopali Indijanci. Kaj veš o Indijancih? Ali še živijo? Kdo sploh so Indijanci?…

To so ameriški staroselci, ki so naseljevali Ameriko še predno so tja prišli Evropejci (po odkritju Amerike so se tja začeli naseljevati ljudje iz Evrope).

Ali veš, da so indijanci živeli v plemenih?

Živeli so po celi Ameriki, od Severne do Južne Amerike. Vsako pleme je imelo svoje ime: npr. Čejeni, Irokezi, Mohikanci, Apači…

Največje bogastvo je za Indijance predstavljal konj. Konja so uporabljali tudi pri lovu. Lov jim je predstavljal sredstvo za preživejte: lovili so si hrano, prodajali živalske kože…

indian clipart - Clip Art Library

Indijanci so si veliko pripovedovali različne zgodbe, tudi pravljice. Seveda so to indijanske pravljice, v katerih nastopajo Indijanci, drugačne živali… Preko pravljic lahko izvemo, kako so živeli Indijanci in kaj jim je bilo pomembno.

Ko je Indijanec prišel z lova in je imel na lovu srečo, so se tega veselili vsi v plemenu. V indijanskih pravljicah je tako veliko takih, ki govorijo o lovu.

Danes boš prebral indijansko pravljico To ti je sreča!, ki je v berilu na strani 158, 159.

Besedilo preberi 2x, nato pa v zvezek napiši nov naslov:

To ti je sreča! (indijanska ljudska pravljica)

NALOGA: Na strani 159 imaš v okvirčku 5 nalog. V zvezek napiši odgovore, odgovarjaj v celih povedih. Odgovore bomo v ponedeljek skupaj pregledali.

ŠPO-Igre na snegu

shovelling snow

Ker nas še vedno zunaj razveseljuje sneg, ga bomo maksimalno izkoristili, zato imate tudi danes nalogo, da odidete ven in se zabavate.

Učiteljica Nadja

(Visited 322 times, 1 visits today)