SLOVENŠČINA

V prilogi imate PPT, s katerim si preglejte odgovore na vprašanja o poeziji. Bodite pri pregledovanju natančni, saj je to snov, ki jo bomo ustno ocenjevali.

Danes pa nadaljujemo z neumetnostnimi besedili in jezikovnim poukom. Za delo boste rabili delovni zvezek in zvezek od neumetnostnih besedil.

V delovnem zvezku imate na straneh 15 – 18 enoto ČESTITKA.

O čestitki ste se že velikokrat učili. Vem, da veste kakšno besedilo je to, kdaj ga napišemo, kaj vse mora vsebovati, pa bomo vseeno ponovili.

KAJ JE ČESTITKA?

Poglejmo si, kaj o čestitki piše v slovarju.

čestítka –  izraz veselja komu ob pomembnem dogodku, uspehu: ob opravljenem doktoratu so mu izrekli iskrene čestitke; ves dan je sprejemala čestitke; zahvaliti se za čestitko; nevesto so obsuli s čestitkami

Čestitka, če gre za zasluge

  • Čestitamo praviloma za stvari, za katere ima oseba, ki ji čestitamo, zasluge: za opravljeno diplomo, za poroko, k napredovanju, za rojstvo otroka, k pomembnemu življenjskemu jubileju, denimo k zlati poroki.
  • Slovenci si lahko čestitamo tudi za dan državnosti ali za dan samostojnosti in enotnosti ter sprejemamo čestitke od drugih.
  • Čestitamo tudi za dan žena, saj so si ta dan ženske izborile ob koncu devetnajstega in na začetku dvajsetega stoletja.

Še več boste o čestitki izvedeli z reševanjem nalog v delovnem zvezku. Na strani 15 preberi čestitko, ki so jo Petru napisali njegovi prijatelji, na strani 16 pa je čestitka, ki mu jo je napisal Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije.

Ugotovil boš, da v obeh primerih čestitajo zaradi uspeha v Planici, pa vendar se čestitki razlikujeta.

Na strani 17 in 18 sledijo naloge, ki jih boš rešil.

Nato v zvezek napiši naslov Čestitka.

Sestavil boš 2 čestitki, vsako na svojo stran. V prvem primeru naj bo čestitka neuradna, v drugem pa uradna. Pazi na to, da imata čestitki vse obvezne sestavne dele:

  • kraj in datum
  • nagovor
  • besedilo
  • podpis

Na Zoom-u bomo nekaj čestitk prebrali, zato morajo biti do 11.00 napisane.

(Visited 776 times, 1 visits today)