Osmošolci, pozdravljeni!

Ste vedeli, da je bil avtor črtice Starejši brat, Lev Nikolajevič Tolstoj, tudi učitelj? Na sredini 19. stoletja v Rusiji ni bilo veliko šol, zato so bili ljudje, še posebej na podeželju, večinoma nepismeni. Tolstoj se je odločil, da situacijo spremeni, zato je v Jasni Poljani odprl brezplačno šolo za kmečke otroke. V njej je vladalo za tiste čase netipično domače in prijateljsko vzdušje. Otroci so lahko sedeli, kjer so želeli, spraševali učitelja, kar so hoteli, in se pogovarjali z njim. Tolstoj je na koncu šolskega dne in med odmori otrokom pripovedoval zanimive zgodbe, jim kazal gimnastične vaje, se igral z njimi, v zimskem času se je z otroki drsal, poleti pa z njimi hodil v gozd ali k reki. Takšne šole bi si zagotovo želeli tudi današnji otroci, kajne?

No, kako je živel ter s čim vse se je še ukvarjal in preživljal ta zelo (pri)znani ruski pisatelj, boste danes raziskali sami.

V zvezek za književnost napišite še 3. podnaslov: 3. Življenje in delo Leva Nikolajeviča Tolstoja

Na spletu poiščite podatke o življenju in delu Leva Nikolajeviča Tolstoja in jih zapišite v zvezek v obliki miselnega vzorca.

DOMAČA NALOGA: Miselni vzorec o življenju in delu Leva Nikolajeviča Tolstoja slikajte in ga do 15. ure pošljite učiteljici slovenščine. Učenci iz skupine učiteljice Irene nalogo pošljete učiteljici Tanji.

Na ZOOM-u se dobimo učenci učiteljice Patricije (ob 8.15).

Učiteljice Jana, Patricija in Tanja

(Visited 134 times, 1 visits today)