SLOVENŠČINA

Včeraj ste spoznali pesem Nebotičniki, v kateri so nebotičniki postali kot ljudje in se med seboj važili, kateri je boljši in lepši in mogočnejši. Res grdo, kajne?

Za začetek pa prisluhnite skladi, ki jo je prepevala skupina Bele vrane daljnega leta 1969. Ime skladbe je Na vrhu nebotičnika, ljudje pa ji pogosto narobe rečejo Mala terasa.

Terasa Nebotičnik, Ljubljana |
Nebotičnik, Ljubljana
Ali si vedel, da je bil Nebotičnik v Ljubljani zgrajen leta 1933 in je bil ob odprtju najvišja stavba v srednji Evropi, ima 13 nadstropij in je visok 70,35 m?

https://www.youtube.com/watch?v=cqB7_9nXUKU

Mala terasa
spodaj Ljubljana pomanjšana
da odnesla bi od tu
bele hišice, v predpasniku

Tukaj, s te male terase
sredi Ljubljane
ta hip lahko bi dosegel Krim z roko

Sva šla na malo teraso
nad širno Ljubljano
da najina vsa Ljubljana bi bila

Na nebotičnik sva odšla
bližje sonca in modrega neba
pozabiva, da premajhna za dva
in žalostna sobica, je najina

Naloga včerajšnjega dne je bila odgovoriti na 10 vprašanj. Odgovore bomo pregledali pri uri ZOOM-a. Zato si pripravite zvezke in se bomo pogovorili o pravilnih odgovorih.

Današnja naloga pa bo ustvarjalna.

V berilu na strani 21 imate v kotičku Medijska ustvarjalnica pod prvo alinejo zapisan odlomek iz Mihovega dnevnika. Preberite si odlomek, vaša naloga pa bo, da nadaljujete Mihovo pripoved. Miha je ogorčen nad tem, da ga je Teja poimenovala važič, čeprav pravi, da je on najboljši matematik 5.a, da je košarkar z najvišjim številom točk na tekmi in da je frend, kakršnega ni v razredu.

Kaj se ti zdi: Je važič ali ni? Vživeti se moraš v Miho in si predstavljati, da si ti on. Ti si torej Miha, ki mu je Teja rekla, da je važič in ti si zaradi tega užaljen, jezen, ogorčen…

Imaš 2 možnosti:

a) V svojem razmišljanju, ki ga boš nadaljeval v pripovedi, spoznaš, da se motiš, da si res važič prve vrste in da res ni lepo, da se važiš. Seveda se boš poboljšal in se ne boš več važil.

b) V svojem razmišljanju, ki ga boš nadaljeval v pripovedi, si vedno bolj ogorčen in jezen in se odločiš, da boš sošolcem in še posebej Teji pokazal, kar ji gre.

Koliko napisati?

To se zagotovo vsi sprašujete. Ni toliko pomembna količina pisanja, kot to, da skušaš čim bolj doživeto predstavit svoje – Mihovo razmišljanje. Pomembno je, da govoriš o čustvih, o temu kar čutiš, kar razmišljaš, o temu kaj boš naredil. Ne pozabi: TI SI MIHA!

Bodi ustvarjalen. Kljub temu pa namig: Napiši vsaj pol strani.

Pri uri Zoom-a bo nekaj učencev prebralo svojo pripoved. Nalogo je torej potrebno do 11.00 zaključiti.

(Visited 691 times, 1 visits today)