Hello dear friends! One more day and it’s the weekend!! Hurray!!!! Za današnjo uro bi prosila, da ponovno preberete snov, ki sem jo objavila prejšnji petek o števnih in neštevnih samostalnikih. Snov bi morali prepisati v zvezek za vaje, da jo boste imeli pri roki, če jo pozabite. Na spletni strani se bo vse počasi izgubilo. Zato je pomembno, da si razlage določene snovi prepišete ali pa shranite na računalnik, natisnete in prilepite v zvezek ali date v mapo. Da jo ne boste iskali, sem jo tu spodaj ponovno objavila.

COUNTABLE and UNCOUNTABLE NOUNS

= če je samostalnik števni, pomeni, da ga lahko štejemo: eno jabolko, dve jabolki, itd.

To so ŠTEVNI samostalniki in se lahko pojavijo v EDNINI ali MNOŽINI.

ŠTEVNI samostalniki se v angleščini kličejo COUNTABLE NOUNS

= če je samostalnik nešteven, pomeni, da ga ne moremo šteti, se pravi, da nima množine: npr: KRUH, MLEKO, ZRAK, VODA… Ne moremo reči EN KRUH, TRI MLEKE, DESET VOD…Kako bi to sploh pokazali? Enostavno se ne da.

To so NEŠTEVNI samostalniki in so vedno samo v EDNINI (ena ENOTA)

NEŠTEVNI samostalniki se v angleščini kličejo UNCOUNTABLE NOUNS

Raba: a ali an – se rabi v ednini s števnimi samostalniki: a book, an orange…

Raba: some – se rabi s števnimi samostalniki v množini in z neštevnimi samostalniki V TRDILNIH STAVKIH.

Raba: any – se rabi s števnimi samostalniki v množini in z neštevnimi samostalniki V NIKALNIH in VPRAŠALNIH STAVKIH.

———————————————————————————-

ZDAJ PA NAPREJ!!

 Še malo boste utrdili COUNTABLE & UNCOUNTABLE NOUNS z naslednjimi vajami: učb str 86 # 2, 3, 4, 5 (za bistre glavce pa še # 8 – ni obvezno)

Neštevni samostalniki (UNCOUNTABLE NOUNS) kot so MILK, BREAD, CHEESE, WATER, LEMONADE, BUTTER, itd lahko povzročijo velike težave kadar gremo v trgovino. Če hočemo kupiti deset jabolk, je zelo enostavno. Trgovki rečemo ’10 jabolk, prosim.’ Kaj pa bomo dobili, če rečemo ‘deset mlek’ ali ‘dve limonadi’. Kaj nam bo trgovka dala?…..NIČ. Dokler ji ne povemo embalažo v kateri sta hrana ali pijača zapakirani. Neštevni samostalniki, ki so imena za hrano / pijačo so zapakirani ali pa jih tehtamo, če jih hočemo kupiti. Šteti jih ne moremo.

Če rečemo 2 mleki, lahko mislimo na dva litra mleka ali dva tetrapaka mleka. Mleko je samo po sebi tekočina, ki je ni mogoče šteti.

PPT prikazuje, kako sta hrana in pijača zapakirani. Seznam boste prepisali v exercise notebook pod danim naslovom, in naredili dve nalogi iz drugega diapozitiva.

PPT HOW ARE THINGS PACKED

Jutri (PETEK, 15.05 2020) se dobimo na Zoomovi učni uri ob 10:00.

Nasvidenje jutri. Lp.MB.

 

(Visited 91 times, 1 visits today)