Hello everyone! I hope you are happier than the weather. In this lesson we are going to learn about a new tense called THE PRESENT PERFECT TENSE.

To je čas, ki ga Slovenci nimamo, in zato povzroča marsikomu težave pri razumevanju njegove rabe. Gre za čas, ki povezuje eno dejanje iz preteklosti s sedanjostjo bodisi s sedanjo posledico preteklega dejanja, bodisi s tem, da preteklo dejanje še poteka v sedanjosti. Več o rabi kasneje.

Oglejte si PPT o tvorbi tega časa in vse prepišite v zvezek za vaje. Večkrat jo tudi preberite in se jo počasi naučite na pamet!!!!!

THE PRESENT PERFECT TENSE

Pojdite v učb str 73 in ponovno preberite pogovor med Zemljo in človekom. V zvezek izpišite vse glagolske oblike, ki so napisane v PRESENT PERFECT TENSE-u.

– TRDILNE OBLIKE:

  • I’ve changed

– NIKALNE OBLIK

– VPRAŠALNE OBLIKE

  • Have you forgotten

 

****Zakaj menite, da so ti stavki napisani v PRESENT PERFECT TENSE-u?   (Naj vam služijo slike iz strani 72 v pomoč.)

Poskusite narediti: učb str 73 # 6.A / 6.B   //   DZ str 50 # 1, 2 / str 52 # 3

(Besedišče za bistre glavce – Poskusite še: DZ str 46 # 1)

Jutri bodo imeli učenci MAKS, NUŠA, ADRIJAN in TIMOTEJ govorne nastope ob 10:00. Link na zoom bom poslala na Kanal 8.A/B nekaj minut prej.

Popoldne pa bomo imeli vsi Zoom učno uro in sicer ob 14:00. Link bom prav tako poslala na Kanal 8.A/B nekaj minut prej. V pripravo na učno uro, prosim, da vsaj preberete snov v PPTu, da boste lažje sledili.

Nasvidenje jutri.

Lp. MB.

(Visited 57 times, 1 visits today)