2. april, mednarodni dan knjig za otroke
IBBY je proglasil 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, za Mednarodni dan knjig za otroke. Ob 2. aprilu vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico.
Leta 1968 je pisatelj France Bevk napisal »Poslanico otrokom vsega sveta«, leta 1970 pa pisateljica Ela Peroci poslanico z naslovom »Otroci – kaj vam pomenijo knjige?« Leta 1997 je Slovenska sekcija IBBY pripravila poslanico »Otroštvo je poezija življenja. Poezija je otroštvo sveta«, ki jo je napisal pesnik Boris A. Novak; plakat pa je ustvaril ilustrator Matjaž Schmidt.

Pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič sta naša vrhunska ustvarjalca, spoštovana med strokovno publiko in zelo priljubljena med mladimi in odraslimi bralci. Oba sta tudi nominiranca za Andersenovo nagrado 2020.

Preberite si letošnjo poslanico, ki jo le napisal naš pisatelj Peter Svetina. Plakat je ilustriral Damijan Stepančič, ki si je zamislil tudi vabilo k praznovanju v obliki kocke.

Poslanica ob 2. aprilu (preberi)

Bralna akcija – 2. april 2020 – na spletu!
POZIV VSEM: Praznovanje 2. aprila – mednarodnega dneva knjiga za otroke – na spletu!
Delite ideje za dobre knjige s svojimi prijatelji. V teh dneh smo še posebej lačni besed.

Vabimo vas, da se v naslednjih dneh skupaj pripravimo na praznovanje: izberite svojo najljubšo knjigo Petra Svetina in/ali Damijana Stepančiča (ali pa tako, ki vas ob letošnjem praznovanju 2. aprila še posebej nagovori), preberite odlomek (ali pa kar celo knjigo) in ga delite z nami – posnemite se in svoj posnetek delite na svojem facebook profilu, pri tem pa v objavi označite tudi Slovensko sekcijo IBBY. Lahko pa posnetek pošljite nam ( ibby.slovenia@gmail.com ), mi pa ga bomo objavili na naši facebook strani.

Več o Petru Svetini si preberi na spodnji povezavi. Mogoče si že prebral kakšno njegovo delo?

https://sl.wikisource.org/wiki/Peter_Svetina

S pomočjo staršev si lahko na telefon naložite aplikacijo AUDIOBOOK. Ko jo boste imeli na telefonu, boste lahko izbirali med brezplačnimi knjigami. Med njimi so tudi na voljo Svetinove knjige (sosed pod stropom; spoznal sem te po rdečih nogavicah…). Knjigo si potem naložite na telefon in uživate ob poslušanju. 90 dni je aplikacija brezplačna.

Kdo pa je bil Hans Christian Andersen? Vem, da ga poznate. Napisal je veliko pravljic, ki so zaslovele po celem svetu. Več o njegovem življenju si oglejte v spodnjem filmčku.

https://www.youtube.com/watch?v=De_mNTW33Ho

Rešite lahko kviz:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd-spXg8GLqY1QXDNxJbWbJmP9A3lRCFrcQplStg-nhYFrbAg/viewform

Potem pa si oglejte se risani film:

https://www.youtube.com/watch?v=EhqIF1xiq0U

(Visited 198 times, 1 visits today)