Pozdravljeni,  sedmošolci!

Pred leti se je na televiziji vrtel oglas, v katerem je nastopal mlad kmet, ki je imel pri svojem delu na njivi težave z vilami. Zaželel si je: »Ko bi vsaj imel dobre vile!« Njegova želja se je uresničila, vendar ni dobil novega orodja, pač pa so ga obiskale posebne deklice s čarobnimi močmi. Uresničile so mu tri želje.

Vile, te prelepe deklice, obdarjene s čarobnimi močmi, pogosto nastopajo tudi v slovenski književnosti. Zgodbo o vili z Gorjancev je zapisal pisatelj Janez Trdina.

  1. V berilu poiščite besedilo Vila in ga dvakrat preberite. Pri neznanih besedah si pomagajte z levim stolpcem (Male učenosti) in z iskalnikom FRAN.
  2. V zvezke napišite naslov čez eno vrstico: Janez Trdina: Vila.
  3. V zvezek napišite 1. podnaslov: Vsebina
  4. Napišite 5 vprašanj o prebranem besedilu. Pri tem naj vam bodo v pomoč naslednje vprašalnice: kdo, kaj, kdaj, zakaj, kje, kakšen, kakšna … Na vprašanja tudi odgovorite.
  5. Nato napišite 2. podnaslov: Vrsta besedila in prepišite naslednjo definicijo: Bajka je pripoved o življenju in dogodkih bogov ter drugih mitoloških bitjih (vile, škrati, rojenice, volkodlaki …). Nastale so v poganski dobi, ko so verovali v več bogov, ljudje pa so si poskušali razložiti ustvarjalne sile, naravne pojave in dogodke, na katere sami niso mogli vplivati.

Nalogo opravite do srečanja preko ZOOM-a, ko jo bomo tudi pregledali. Srečanja bodo potekala za 7. a ob 11.00 (pri učiteljici Patriciji), 7. c ob 11.00 (pri učiteljici Jani) in 7. b ob 11.40 (pri učiteljici Jani).

Povezavo za video konferenco ste ali še boste prejeli preko Kanala.

Uspešno delo vam želiva!

učiteljici  Jana in Patricija

(Visited 190 times, 1 visits today)