Pozdravljeni,

v novem tednu bomo pričeli z odbojko, žal ne z praktičnim delom, ker vem, da vsi nimate žoge za odbojko doma. Zato se bomo lotili osnov odbojke. Preberite si spodnje besedilo in preglejte sodniške znake. V naslednji uri pa boste svoje znanje preizkusili v odbojkarskem kvizu.

Ne pozabite na vsakodnevno aktivnost in tisti, ki še niste poslali razpredelnic, to naredite čim hitreje! V tem tednu boste izvedli športni dan, ker bo vreme za to primerno. Ostala navodila za športni dan boste dobili naknadno.

Kaj je odbojka?

Odbojka je ekipni šport, pri katerem nasprotujoči si moštvi odbijata žogo preko mreže z rokami, ali drugimi deli telesa. Igrata po dve ekipi, moštva pa so sestavljena s po šestimi igralci (različice se igrajo z manj igralci). Namen igre je odbiti žogo preko mreže v nasprotnikovo polje tako, da jo nasprotno moštvo ne more več odbiti nazaj. Vsako moštvo se lahko največ trikrat dotakne žoge, predno jo odbije oziroma vrne nasprotniku. Če nasprotna ekipa prevzame začetni udarec z osvojeno točko lahko servira, pred tem pa se igralci zamenjajo v smeri urinega kazalca.

Zvrsti odbojke

·         dvoranska odbojka

·         odbojka na mivki

·         sedeča odbojka

·         odbojka za invalide

Elementi igre

Odbojka zajema šest osnovnih prvin:

  • servis
  • podaja
  • spodnji odboj
  • napadalni udarec
  • blokada
  • obramba (sprejem servisa)

Igrišče

Odbojkarsko igrišče je sestavljeno iz mreže in iz samega igrišča, ki je obrobljeno s črtami. Je v obliki pravokotnika. Široko je 9m, dolgo pa 18m. Črte so debele 5cm. Na igrišču je označena tudi 3-meterska črta, z katere lahko napadajo napadalci iz druge linije. Višina mreže je različna glede na starostno kategorijo (pri ženski odbojki je mreža visoka 2.24 m, pri moških pa 2.43 m).

Igralci

Odbojka je kompleksna igra, kjer ima vsak igralec svojo vlogo: server, sprejemalec, podajalec, napadalec in bloker. Posebno vlogo ima libero – prosti igralec, ki je specializiran za igro v obrambi in sprejem servisa. Ima majico drugačne barve in zanj so posebna pravila pri menjavi igralcev. V rekreativni in šolski odbojki igrajo običajno vsi igralci vse vloge, v tekmovalni pa vsak svojo.

Vsi igralci morajo biti dobri športniki, imeti morajo dobre telesne predispozicije, osebnostne lastnosti in dobro razvite vse gibalne sposobnosti. Za vsako posamezno vlogo pa so potrebna specifična znanja in sposobnosti.

NAPADALEC je igralec, ki napada nasprotno ekipo in skuša doseči točko, visok igralec, eksploziven, natančen, ima visoko razvito motoriko gibanja, sposoben predvidevanja, ima pregled nad igro, je kreativen.

PODAJALEC je igralec, ki organizira napad in poda žogo napadalcu, je natančen, ima dobro orientacijo v igrišču,  sposoben organizacije igre.

BLOKER je igralec, ki stoji ob mreži in blokira udarce nasprotne ekipe, visok igralec, eksploziven, zanesljiv, dobro zaznava in predvideva akcije nasprotnika, ima kratek reakcijski čas.

Oprema

Oprema, ki je priporočljiva za igranje odbojke v dvorani je:

  • športni copati, dvoranski čevlji, odbojkarski čevlji
  • kratka majica, kratke hlače
  • odbojkarska žoga
  • ščitniki za kolena (ni nujno)

Pravila igre

  • V tekmi zmaga tista ekipa, ki dobi tri nize. V primeru neodločenega izida 2:2 v nizih se igra odločilni 5. niz.
  • Niz dobi tista ekipa, ki prva doseže 25 točk z najmanj 2 točkama prednosti. V primeru neodločenega izida pri 24:24 se igra nadaljuje, dokler katera od ekip ne doseže prednosti dveh točk (26:24, 27:25). Igra se tako, da za vsako napako točko dobi nasprotna ekipa. V odločilnem, 5. nizu, se v primeru izenačenja na 14:14, igra nadaljuje, dokler ni dosežena prednost dveh točk.
  • Kadar ekipa zapravi servis ali ne uspe vrniti žoge oziroma naredi kakšno drugo napako, dobi žogo nasprotna ekipa, z eno izmed naslednjih posledic:
  • če je imela servis nasprotna ekipa, dobi točko in nadaljuje s serviranjem;
  • če je nasprotna ekipa sprejemala servis, dobi pravico do izvajanja servisa in osvojitvijo točke;
  • v vsakem nizu osvoji ekipa točko vsakič, ko z začetnim udarcem osvoji točko in nadaljuje z izvajanjem začetnega udarca in ko ekipa, ki sprejema začetni udarec, dobi pravico do začetnega udarca in osvoji še točko.

Sodniški znaki

Oglejte si jih na spodnji povezavi:

http://www.drustvo-dosgor.si/wp-content/uploads/2015-2016_sodniski-znaki_SLO.pdf

(Visited 63 times, 1 visits today)