Pozdravljeni učenci,

pošiljam snov za današnji dan

MAT- Pisno množenje z dvomestnim številom

Preberi si razlago snovi v učbeniku, str. 53 in reši naloge na str. 54 (3. in 4. nalogo)

SLJ-Obnova besedila

Napiši kratko obnovo besedila.

Ljudje si pripravimo hrano iz živil v svoji okolici. Npr. kupimo jih v trgovini ali na tržnici, pridelamo jih na vrtu ali njivi, priredimo jih v hlevu.

   Hrana je potrebna za telesni in duševni razvoj ter za ohranjanje zdravja. Pri uživanju hrane moramo paziti ne le na to, da je ne zaužijemo preveč ali premalo, temveč tudi  na to, da vsebuje vse snovi, ki jih potrebuje telo. V naši hrani morajo biti štiri temeljne skupine: ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe ter vitamini in minerali.

 Ogljikove hidrate vsebujejo živila rastlinskega izvora, kot so moka, sladkor, testenine, riž, polenta, krompir – so predvsem vir energije.

 Beljakovine so snovi, iz katerih je zgrajeno naše telo, zato so pomembne predvsem za otroke, ki rastejo. Več jih je v živilih živalskega izvora, npr. v mesu, ribah, jajcih in mleku. Veliko beljakovin vsebujejo tudi stročnice (fižol, grah, soja)

  Maščobe so predvsem vir energije. So v živilih rastlinskega in živalskega izvora. Maščoba iz rastlin je olje. Izdelujejo ga iz semen oljčne repice, sončnic ali buč, iz oljk, iz koruznih kalčkov ipd. Maščobi živalskega izvora sta mast in maslo, ki ga izdelujejo iz mleka.  Vitamini in minerali, ki so potrebni za pravilno delovanje telesa, so predvsem v živilih rastlinskega izvora, tj. v sadju in zelenjavi. Sadje in zelenjava vsebujeta tudi veliko vlaknin in te so pomembne za našo prebavo.

NIT- Živa bitja so med seboj odvisna

V učbeniku si preberi snov (str. 27) in izdelaj miselni vzorec.

Učiteljica Nadja

(Visited 25 times, 1 visits today)