Pozdravljeni ljubitelji zelišč,

gojenje zelišč je hkrati zabavno in koristno, prihranite lahko nekaj evrov, z zelišči pa lahko tudi polepšate svoj dom.  Z zelišči izboljšamo jedi, hkrati so koristna za zdravje in res bi bilo škoda, da si jih ne bi omislili.

V približno pol ure, odkar določeno zelišče porežemo, se izgubi skorajda polovica hranljivih vrednosti, pojasnjuje Brian Hetrich, naturopat in strokovnjak za zelišča na inštitutu za zdravje Hippocrates v West Palm Beachu na Floridi. »Če gojite svoja zelišča doma, jih lahko vselej uporabite sveža, porežete jih tik pred uporabo,« navaja prednosti gojenja zelišč doma.

Poglejmo si PRVI dve najbolj uporabljeni in znani zelišči. Katera zelišča so tista, ki bi jih lahko gojili doma?

Meta

Poprova meta od A do Ž - Najbolj priljubljena zdravilna rastlina | Zdravje

Je bogat vir vitamina A in z dvema jušnima žlicama dnevno vnesemo v telo več kot polovico priporočenega dnevnega vnosa tega vitamina.

UPORABNOST: Meta je dobra v boju s slabim zadahom (prežvečite nekaj lističev), pomaga pri glavobolih (metin čaj) in prebavi, pri težavah z dihali, astmi, mozoljavosti in drugih težavah. Esencialno olje poprove mete ima pozitiven učinek na telesne sposobnosti, dihanje in krvni tlak.

GOJENJE: Meta potrebuje kar nekaj prostora, saj hitro raste in pri sajenju skupaj z drugimi rastlinami tem hitro odžira življenjski prostor. Odlično bo uspevala zunaj v visoki gredi ali cvetličnem koritu. Poskusite seveda lahko tudi z gojenjem v notranjosti.

Sivka

Lavandula angustifolia - sivka, lavanda - Trajnice - Katalog sadik -  Drevesnica Omorika d.o.o.

Sivka je vse drugo kot le ‘lepa’ rastlina.

UPORABNOST: Vonj sivke deluje pomirjujoče, vsebuje pa tudi antioksidante, polifenole, ki so odlični proti napihnjenosti.

GOJENJE: Sivka najbolje uspeva zunaj na prostem. Gre za rastlino, ki terja nekaj več prostora, potrebuje vsaj okoli osem ur sonca dnevno. Uspeva v dobro odcednih tleh. Če jo nameravate gojiti v cvetličnem loncu doma, poskrbite, da bodo v dnu lonca luknjice in bo voda lahko dobro odtekala.

LEPO, KAJNE?

sivka | seminaposebnaponudba

Učiteljica Nadja

(Visited 12 times, 1 visits today)