OSEBNA OBRAMBA NA POLOVICI IGRIŠČA

 Obstaja mnogo različnih sistemov obrambe. Za uspešno izvajanje le teh, pa je potrebno določiti pravila, ki usmerjajo obrambne igralce v določenih igralnih situacijah. Tako omogočajo usklajeno in dosledno delovanje vseh igralcev. Verjetno smo že vsi mnogokrat slišali izrek, da je najboljša obramba napad. Ker je v košarki približno polovico igralnega časa vsaka ekipa v obrambi, je možno tej zahtevi ugoditi le tako, da tudi takrat “napadamo”. Vendar tokrat ne na koš, temveč žogo, določene podaje, linije gibanja nasprotnika ipd. To pomeni da vsiljujemo način igranja nasprotnika tudi v fazi branjenja.

OSNOVNA PRAVILA OSEBNE OBRAMBE Hitro prehajanje iz napada v obrambo Pogosto je za uspešnost obrambe odločilnega pomena hitro prehajanje iz napada v obrambo (po danem košu, po zgrešenem metu ali izgubljeni žogi).

 Priprava na prehod v obrambo se začne že v fazi napada (dober izbor meta, držanje ravnotežja – razpored igralcev, zapiranje sredine, skok v napadu).

Izvajati pritisk na napadalca z žogo in ga usmerjati proti bočnim črtam Že v prvi fazi igre v obrambi poskušamo določiti stran žoge, kjer smo agresivnejši in stran pomoči od koder pomagamo na igralcu z žogo.

 Obramba 5 proti 5 je uspešnejša od obrambe 1 proti 1 Z dobro kolektivno obrambo je mogoče uspešno igrati tudi proti boljšemu nasprotniku. Onemogočati lahek prenosa žoge z ene strani na drugo Vsaka obramba postane bistveno bolj ranljiva, kadar žoga hitro in pogosto prehaja z ene strani trapeza na drugo. Obrambni igralci morajo mora biti ves čas aktivni Aktivna obramba narekuje napadu ritem in smer gibanja, in ni le zapoznel odziv na napadalne akcije.

Večkrat pozabljate na dobro obrambo in vam je važno samo met na koš, tudi če ni izdelan-pripravljen met. NAPAKA! Ponavadi so taki meti neuspešni, ni skoka za odbito žogo, dovolimo možnost kontre ali hitrega napada nasprotnika.

Zato še enkrat: Obramba je pol uspeha.

Naloga:

Na tla (lahko v stanovanju) nariši ali markiraj dve črti na razdalji 3 metre.

  • S prisunskimi koraki se v košarkarski preži čim hitreje gibaj od črte do črte. V prvi seriji 10 x, v drugi 20 x, v tretji 30 x. Serije lahko ponoviš.
  • S križnimi koraki ponovi vajo.

Važno: pravilna košarkarska preža- kolena narazen, stabilna drža, roke…

Miran

(Visited 9 times, 1 visits today)