PLANINSTVO- NAGRADNA IGRA

Pohodništvo in z njim planinstvo je dostopna in vsestranska športna aktivnost primerna za vsakogar. V Sloveniji je daleč najbolj raširjena rekreativna dejavnost.

Planinsko društvo Postojna je za čas »Corone« razpisalo nagradno igro »Kdo obišče največ vrhov v mejah omejitve.«. V priponki imate vsa navodila za sodelovanje.

https://www.pivka.si/DownloadFile?id=313420

Glede na trenutne pogoje – v hribih so zimske razmere- se moramo za izlet oziroma pohod, primerno pripraviti.

Termoregulacija

Pojem termoregulacija pomeni uravnavanje temperature. S primernimi oblačili uravnavamo temperaturo telesa, ki ob naporu naraste. V hribih pa smo izpostavljeni še zunanjim dejavnikom, ki vplivajo na temperaturo telesa. To so veter, dež, sneg ali mraz. Zato je primerna priprava pred odhodom na pohod in izbira primernih kosov oblačil nujna. Pomembno je namreč ali nas na pohodu čaka lepo toplo vreme ali vetrovno z možnostjo dežja ali snega. Zato se oblačimo v več slojih, ki imajo vsak svoj namen. Zunanji del je namenjen zaščiti telesa pred zunanjimi dejavniki in ga lahko odstranimo, kadar razmere to dovoljujejo in njegovo vlogo prevzame eden od srednjih slojev.

Na kaj moramo biti pazljivi v hribih?

V hribih moramo biti posebej pazljivi, saj nas razmere pogosto spravljajo v skrajne situacije.. Izpostavljenost soncu, mraz, veter in višina vplivajo na povečano izgubo tekočine, zato moramo biti še posebej previdni pri nadomeščanju le-te!

Varnost v gorah ni tako samoumevna, kot bi si morda mislili in glede na lepote, ki nam jih ponuja narava, je lahko zelo nepredvidljiva, zato se moramo dobro pripraviti preden krenemo na pot!

Vedno imejmo tudi v mislih, da smo na vrhu šele na polovici poti – naš cilj je varna vrnitev domov.

Kratek filmček z navodili za visokogorje. V naših krajih se to mora upoštevati za Snežnik, ki ima podobne pogoje kot visokogorje.

Nekaj navodil:

  • Upoštevajte varnostna navodila NIJZ in vlade
  • Pozimi v hribe ali gore nikoli ne zahajajte sami. Obvezno v spremstvu odrasle osebe
  • V gore-hribe, na svoje planinske poti, se podajajte primerno opremljeni, opremo se usposobite uporabljati.
  • Pri načrtovanju upoštevajte kratek dan
  • Pred turo (ne samo dan ali dva prej, temveč več dni prej) spremljajte vremensko napoved za kraj, kamor se odpravljate.
  • O svojih poteh in načrtih obvestite domače.
  • Izbirajte poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim. Tempo hoje prilagodite najšibkejšemu
  • S seboj vzemite pohodne, lahko tudi smučarske palice. Delale bodo tudi roke in ramenski obroč, kolena bodo razbremenjena! Ne pozabite vode.
  • Naredite kakšen zanimiv posnetek
  • Po prihodu domov naredite raztezne vaje
  • Zaključite s tuširanjem

PA ŠE OPOZORILO ZA VSAK DAN:

NE POZABITE NA AKTIVNI ODMOR!

Miran

(Visited 9 times, 1 visits today)