BIATLON

Danes bomo spoznali zimski šport- biatlon.

Biatlon je šport, ki združuje dve športni disciplini v eni, izraz pa se navadno uporablja za zimski šport, ki združuje smučarski tek in streljanje z malokalibrsko puško. Obstaja tudi poletna različica, ki združuje kros in streljanje z malokalibrsko puško.

Biatlon je del olimpijskih iger od Squaw Valleyja 1960. Gre za tek na smučeh, kjer tekmovalec vmes med krogi na strelišču tudi izstreli po pet nabojev. V sprintu dvakrat, na posamični tekmi po štirikrat (po dvakrat stoje in leže). Moški tekmujejo v disciplinah sprint (10 km), zasledovanje (12,5 km), posamično (20 km), skupinski start (15 km) in štafeta (4 x 7,5 km), ženske v sprintu (7,5 km), zasledovanju (10 km), posamično (15 km), s skupinskim startom (12,5 km) in v štafeti (4 x 6 km). Tekmujejo tudi v mešanih štafetah. Zmaga tisti, ki najprej preteče progo, vsak zgrešen strel pomeni dodatni 200-metrski krog ali časovni pribitek.

Strelja se v tarčo, ki je oddaljena 50 m. Pri streljanju leže je tarča velika 4,5 cm, za stoje pa 11,5 cm.

Naš trenutno najboljši tekmovalec je Jakov Fak, ki spada med najboljše svetovne biatlonce.

Letošnje svetovno prvenstvo v biatlonu bo na Pokljuki.

VAŠA NALOGA:

  • Izrežite dva kroga s premerom 4,5 cm in 11,5 cm
  • S koraki izmeri razdaljo 50 m ( 70 korakov je približno 50 m)
  • Vzemi palico, lahko metlo. Preteči cca 200 m v hitrejšem teku in poskušaj palico naciljat v tarčo. Naredi več preizkusov.

Dobili boste predstavo. Ko tekmovalci pritečejo na strelišče, imajo srčni pulz okrog 160. Če jim pulz pade pod 140, se začne telo tresti, posledično je tudi preciznost slabša.

Uživajte

Miran

(Visited 25 times, 1 visits today)