TEK NA SMUČEH

Tek na smučeh

Tek na smučeh je ena najbolj zdravih in učinkovitih oblik rekreacije. Primeren je za ljudi vseh starosti ne glede na stopnjo fizične pripravljenosti. Velika prednost je dejstvo, da pri teku na smučeh uporabljamo mišice celega telesa – tako mišice zgornjega in spodnjega dela telesa kot tudi manjše mišice, ki skrbijo za stabilizacijo telesa. Le-te pomagajo ohranjati ravnotežni položaj in pripomorejo k boljši drži.

Klasična tehnika teka

Klasična tehnika je osnovna tehnika pri teku na smučeh. Le-to naj bi začetnik najprej osvojil. Je preprosta in še najbolj podobna hoji ali teku. Smuči so postavljene vzporedno v smučinah na urejenih tekaški poteh. Delo nog spremlja diagonalno odrivanje s palicami.

Predstavitev klasične tehnike teka

Vprašanje 1

Katera od navedenih športnic je najboljša slovenska tekačica na smučeh?

Petra Majdič

Tina Maze

Jolanda Čeplak

Vprašanje 2

V kateri olimpijski športni panogi nastopa Jakov Fak?

smučarski tek

biatlon

nordijska kombinacija

Drsalna tehnika

Drsalna tehnika imenovana tudi ” skate ” ali  ” prosta ” tehnika, je moderna oblika teka na smučeh. Tekač ne teče v smučini, temveč na široki, utrjeni smučarski progi. Pri tem ima smuči v značilni škarjasti v-poziciji ter, podobno kot pri drsanju, odriva vstran zdaj z eno, zdaj z drugo nogo. Delo nog spremlja soročno odrivanje s palicami.

  •  

Drsalna tehnika

Zmaga Petre Majdič v klasični tehniki

2. mesto Anamarije Lampič v drsalni tehniki

Miran

(Visited 17 times, 1 visits today)