Pa smo pri drugem in tretjem delu starih iger. Preizkusite jih. Veliko zabave. Igre so prijeten del sprostitve v vsakodnevnem življenju. Ne igrajo se radi samo otroci in mladostniki. Tudi starejši se radi igrajo, vendar pa tega nočejo pokazat. Poskusite s starši. Če bodo pozabili, kaj delajo, jih bo zanimivo opazovat.

Stare igre -2

Skrivalnice

Skrivanje je staro kot človeštvo in še dosti starejše. Vsa živa bitja se skrivajo, majhne živali pred velikimi, velike pred ogromnimi. Skrivali so se tudi praljudje v jamah.

Otroci se igrajo skrivalnice, se skrivajo in iščejo, iščejo predmete. Skrivalnice se prenašajo in spreminjajo iz roda v rod.

Slepe miši

To je splošno znana igrica, ki so jo poznali že stoletja nazaj.

Igra se odvija tako, da izbrani slepi miši, ki so jo določili z izštevanko, okoli oči zavežejo trak ali šal, tako trdno, da jih ne more videti. Potem jo zavrtijo okoli osi in se razbežijo. Bistvo igre je, da miško lahko cukamo, jo kličemo in ko se obrne proti nam, zbežimo. Miška se seveda spotika in zaletava, a ko nekoga ujame je igra končana.

Igrico pa lahko otežimo s tem, da mora miška še prepoznati tistega, ki ga je ujela.

Trden most

Trden most je poznan po vsej Sloveniji. Igramo pa ga takole:

Izberemo dva, ki predstavljata most. Primete se za roke, in stopita toliko narazen, da gre lahko vojska, ki jo sestavljajo ostali otroci, skozi. Otroka, ki predstavljata most se dogovorita, kaj naj bi bil eden in kaj drugi, na primer, prvi je zlato jabolko, drugi pa zlata hruška. Igra se lahko začne. Vojska se ustavi pred mostom in ga vpraša: A JE KEJ TRD’N TA VAŠ MOST? KOKR SKALA, KAM’N, KOST! se glasi odgovor. A GRE ZIH’R NAŠA VOJSKA SKOZ’? JA, ČE TAZADN’GA PUSTITE! odgovori most. S tem je pogovor končan in vojska gre lahko skozi most. Vojska pod mostom lahko teče trikrat, a ko gredo vojaki tretjič skozi, most-igralca spustita roki (zapornici) pred zadnjim v koloni. Zajetega vojaka vprašata kaj ima rajši zlato jabolko ali zlato hruško. In v skladu z odgovorom ga razvrstita za tistim, ki je zlato jabolko ali zlata hruška. Ko se razporedijo vsi vojaki, morajo še vagati duše. To pomeni, da vsaka stran mostu vleče v svojo smer. Zmaga tista skupina, ki popada po tleh ali pa prestopi črto.

Leti, leti

Ta igra je namenjena preganjanju časa pri kateri potrebujemo pozornost in hitra odzivanja na znake ali besede. Za vsako napako se plača kazen. Igrica poteka takole:

Otroci se posedejo okoli mize in na rob mize predse položijo kazalca desne in leve roke. Vodja igrice tapka po mizi in poje LE-TI, LE-TI, LE-TI, … , njegova kazalca pa se izmenično dvigata in spuščata. Ostali otroci tapkajo za njim in poskušajo biti čim bolj pozorni. Naenkrat vodja reče LE-TI, LE-TI, KONJ LE-TI in dvigne svoja kazalca visoko v zrak. Tisti, ki so bili pozorni ga seveda niso posnemali in so pustili kazalce ležati na mizi, tisti pa, ki so ga posnemali morajo plačati kazen kot na primer narediti deset počepov ali trikrat teči okoli hiše.

Telefončki

Igrica je zelo enostavna in vesela. Igramo jo takole:

Otroci se posedejo v krog, potem prvi otrok drugemu zašepeta v uho svoje telefonsko sporočilo, drugi ga zašepeta spet svojemu sosedu in preko njega tako naprej. Telefonsko sporočilo teče od ust do ušesa in od ust do ušesa. Ko sporočilo prispe do zadnjega otroka, ga ta glasno pove. Razlika med začetnim in končnim sporočilom je navadno tako velika, da primerjava vzbuja veliko veselje.

Tiča vaga

Otroci se primejo drug drugega za kožo na zgornji strani dlani. Roke so čim bolj pomešane. Skupaj začnejo dvigovati roke in čim hitreje in glasneje govoriti: ‘Tiča vaga, tiča vaga,…’. Pri ‘ššššš’ se spustijo in se poskušajo čim prej zopet prijeti.

Zvezde metat

En otrok zvezde meče, ostali otroci pa predstavljajo zvezde. Tisti, ki meče, prime posamezno ‘zvezdo’ za iztegnjeno roko, jo nekoliko zavrti in jo med vrtenjem izpusti. ‘Zvezde’ obdržijo tisti položaj, v katerem pristanejo. Ko pomeče vse zvezde, določi kdo ima najbolj zanimivo ali smešno pozo. Najboljša zvezda nadaljuje igro.

(Visited 21 times, 1 visits today)