Dober dan!

Za začetek – kot običajno – zapojmo!

https://www.youtube.com/watch?v=3Be6JEGuB88

 

In zdaj – še zadnja ura GUM pred prvomajskimi počitnicami!

  1. Ob zaključku spoznavanja najpomembnejšega baročnega skladatelja Bacha poslušaj njegovo zelo znano skladbo.

V samostojnem delovnem zvezku založbe Rokus Klett na strani 66 poišči posnetek št. 61. Poslušal boš odlomek iz skladbe Toccata in fuga v d – molu. Kot boš slišal, jo je skladatelj napisal za kraljico glasbil – orgle.

 

  1. Zdaj pa poslušaj še posnetek št. 60. Slišal boš priredbo iste skladbe v izvedbi slovenske glasbene skupine TerraFolk. V zvezek za GUM napiši naslov skladbe in zapiši vsa glasbila, ki jih boš prepoznal! Pomoč: igrajo 3 glasbila.

Ne pošiljaj mi odgovora!!

 

  1. Drugi zelo pomemben skladatelj iz obdobja baroka je bil Georg Friedrich HANDEL.

V zvezek za GUM prepiši spodnje besedilo.

 GEORG FRIEDRICH HANDEL

Bil je nemški skladatelj, vendar je velik del svojega življenja preživel v Londonu. Napisal je veliko cerkvenih skladb in oper, pisal je glasbo za orkester, komorne ( manjše) sestave, čembalo, orgle.

 

 

  1. Njegovo znano skladbo Aleluja iz oratorija Mesija si prejšnji teden poslušal na začetku ure GUM. Se še spomniš? V samostojnem delovnem zvezku poišči posnetek št. 63 in še enkrat poslušaj odlomek iz te skladbe.

Oratorij je vokalno – instrumentalna skladba z duhovno vsebino, napisana za soliste, zbor in orkester. V zvezek zapiši, kakšno zasedbo si slišal v odlomku!

 

  1. Če v spletni brskalnik vpišeš besedo aleluja, se ti bo odprlo nešteto možnosti za poslušanje. Med najbolj znane gotovo sodi naslednja skladba.

https://www.youtube.com/watch?v=YrLk4vdY28Q

 

  1. Takole pa so jo zapeli italijanski glasbeniki prejšnji mesec med karanteno.

https://www.youtube.com/watch?v=ovwbHsKS6gA

 

  1. In tako so lansko leto pevci našega mladinskega zbora zapeli ob zaključku gostovanja v Brnu na Češkem, skupaj z gostiitelji – češkimi učitelji in učenci. Pridruži se petju tudi ti.

 

https://www.dropbox.com/s/in04zbiiq07cjbs/20190428_171959.mp4?dl=0

 

Želim ti, da prihajajoče počitnice lepo preživiš.

učiteljica Damjana

(Visited 207 times, 1 visits today)