Pozdravljeni!

Za nami so velikonočni prazniki. Prav gotovo ste jih lepo preživeli in se tudi malo oddahnili od ,,šole na daljavo”. V prazničnem duhu danes najprej poslušajte zelo znano Handlovo skladbo – odlomek iz oratorija Mesija.

https://www.youtube.com/watch?v=VI6dsMeABpU

Zdaj pa k novi snovi.

  1. V zvezek za GUM napiši naslov

OPERETA IN MUZIKAL

in prepiši spodnje besedilo.

 

Začetki operete segajo v drugo polovico 19. stoletja. To glasbeno obliko so prvi začeli pisati Francozi, od tam pa se je razširila po vsem svetu. Ljudje so jo hitro vzljubili, saj je bila preprostejša in lahkotnejša od opere. Vsebina operet so bile običajno ljubezenske zgodbe s srečnim koncem.

Iz operete izhaja muzikal. Beseda je skrajšana oznaka za musical comedy – glasbena komedija. Muzikali so nastajali predvsem na Broadwayu v New Yorku in v Londonu v West Endu.

 

 

 

  1. Preberi še nekaj zanimivosti o nastajanju muzikala.

Postavitev muzikala temelji na tem, da se dobro in uspešno prodaja – brez tako imenovanega »show bussinesa« pri njem ne gre. Vedno so podprti z močno reklamo, pevci velikokrat postanejo pravi zvezdniki. Če pa ni producenta, ki bi v muzikal vložil denar, potem se njegova izvedba ne zgodi. Producent je tudi tisti, ki zbere ekipo, ki bo muzikal postavila na oder.

Scenarist pripravi zgodbo. Vsebina muzikalov se velikokrat nanaša na trenutno družbeno dogajanje in je družbenokritična. Tema so kljub temu običajno lažje in zabavne zgodbe.

Pri muzikalu imajo pomembno nalogo pisci besedila za pesmi, ki jim v muzikalih pravimo songi. Ko je besedilo za songe napisano, dobi glavno vlogo skladatelj. Ta si mora prizadevati za to, da napiše glasbeno uspešnico. Melodije morajo biti preproste, a kljub temu morajo v ljudeh vzbujati čustva. Skladatelj mora slediti glasbenim usmeritvam svojega časa. Ta glasba tako zajema vse – od klasične uverture, do pesmi z ljudsko motiviko, pa vse do elementov popa, rocka in komercialnega jazza. Uspešni napevi iz muzikalov lahko postanejo tudi evergreeni.

Velikosti orkestra oziroma glasbenega ansambla se od muzikala do muzikala zelo razlikujejo. Običajno muzikale spremljajo manjši orkestri in v teh primerih mora skladatelj odlično obvladati orkestracijo, saj mora do potankosti izkoristiti dano zasedbo. V nekaterih primerih muzikal spremljajo celo manjše jazzovske ali rockovske skupine.

Orkester ima (tako kot tudi v opereti) spremljevalno vlogo – spremlja pevske in plesne točke. Pomembno vlogo ima, ko igra uverturo in medigre.

Pri postavitvi muzikala sodelujejo še režiserscenograf in kostumograf (scena in kostumi so razkošni), rekviziterosvetljevalciodrski delavcitonski tehnikkoreograf in še mnogo drugih.

 

Tako kot v operah in operetah tudi pri muzikalu velikokrat sodelujejo pevski zbor in baletni plesalci.

Glaven element v muzikalih in tudi za nas gledalce so seveda igralci. Ti imajo zelo zahtevno vlogo, saj morajo poleg igre obvladati še petje, ples (v muzikalih je veliko plesa), pomemben pa je tudi njihov videz, saj morajo biti tisti, ki so v glavnih vlogah, postavni in privlačni. Poleg glavnih vlog so seveda tudi stranske, nekateri pa nastopijo v muzikalih samo kot statisti.

 

  1. Prepiši spodnjo razpredelnico in poveži osebe z njihovimi nalogami.

 

1.    producent A – imajo zahtevno vlogo, saj morajo obvladati še petje in ples
2.    scenarist B – vloži denar v muzikal in zbere ekipo
3.    skladatelj C – piše glasbo za muzikal in si prizadeva napisati glasbeno uspešnico
4.    scenograf Č – pripravi zgodbo
5.    kostumograf D – pripravi kostume, oblačila za predstavo
6.    igralci E – pripravi sceno za muzikal

 

  1. Poslušaj in zapoj odlomek iz muzikala Moje pesmi, moje sanje. Saj se ga še spomniš, kajne?

https://www.youtube.com/watch?v=jITsImZdlMQ

 

Ko vseh not se naučiš,                  FA kot fant, ki se smeji,

vse zapoješ, kar želiš.                   SO kot sonce, ki žari,

Do kot dom lepo zveni,                 LA zapojemo si vsi,

RE kot reka radosti,                      TI kot tisoče želja,

MI kot mir za vse ljudi,                 pa se lestvica konča.

DO, RE, MI, FA, SO, LA, TI, DO, 

DO, TI, LA, SO, FA, MI, RE, 

DO – MI, MI,    MI – SO, SO,

RE – FA, FA,    LA – TI, TI.

  1. Z muzikalom bomo nadaljevali naslednji teden. Danes pa za konec poslušaj posnetek, ki ni povezan z našo šolsko snovjo.

Mogoče si med novicami zasledil, da je v soboto, 11. aprila umrl upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Uran. Bil je znan kot zelo dober in navdušen pevec. Bil je dolgoleten pevec odličnega slovenskega zbora Consortium musicum in tudi solist tenorist pri snemanju plošč. Pred nekaj leti je maševal v naši bližini, v cerkvici na Vremščici in udeleženci smo lahko zapeli skupaj z njim. Pred 4 leti pa je zapel na koncertu radia Ognjišče v Gallusovi dvorani.

https://www.youtube.com/watch?v=HNSfgk46Ogk

 

Nasvidenje čez teden dni,

učiteljica Damjana

 

 

 

 

(Visited 122 times, 1 visits today)