Dober dan, osmošolci!

 

Glede na število ogledov domače naloge v preteklem tednu domnevam, da vam je bilo igranje na virtualni kllavir všeč.

 

Za začetek današnjega druženja še enkrat zaigraj, zraven pa tudi zapoj!

https://www.onlinepianist.com/virtual-piano

 

T     I      I    I      T    O   U  I

ORGLE DONE, SVEČE GORE

T     I      Z   Z   P    O    I     U    I    O

SVATJE IZBRANI OB STRANI STOJE.

T     I      I   I    T   O   U  I

CVETJE DIŠI, SVILA ŠUMI,

T      I  P   X  P   I   Y    O    P     I

VSE VESELI SE POROČNEGA DNE.

 

Danes bomo spoznali italijanskega opernega skladatelja Verdija. Na spletu najprej poišči njegovo sliko, nato pa preberi zapis in sledi navodilom! Svetujem ti, da posnetke odpiraš v brskalniku Chrome.

Giuseppe Verdi se je rodil leta 1813 v kraju Roncole na jugu Italije v revni gostilniški družini, kjer se je prvič srečal z glasbo. Leta 1832 se je skušal vpisati na milanski konservatorij, vendar so mu prošnjo zavrnili, češ da je z 19 –imi  leti prestar in da ni nadarjen. Nekaj časa je študiral pri zasebnih učiteljih. Pri tem mu je denarno pomagal Antonio Barezzi, v čigar hčerko je bil Giuseppe zaljubljen.

Po študiju se je z njo poročil. Kmalu je ustvaril svojo prvo opero Oberto, ki so jo leta 1839 krstno izvedli v milanski Scali. Dosegel je tak uspeh, da je vodsvo te operne hiše naročilo in plačalo takoj še eno delo. To veselje pa je napolnila žalost, saj sta zaradi bolezni umrla njegova otroka, čez čas pa še žena. Zaradi žalosti v srcu mu skladanje ni šlo od rok in ga je opustil.

Tri mesece za tem mu je vodja operne hiše Scala predal čudovito svetopisemsko besedilo, ki je govorilo o Judih v babilonski sužnosti, ki hrepenijo po osvoboditvi. Besedila sprva ni hotel vzeti, doma pa mu je spev »Splavaj misel na krilih hitečih« dal nov zagon in napisal je eno najbolj znanih oper Nabucco, uprizorjeno leta 1842. Opera je doživela takšen uspeh, da je  Verdi z njo postal slaven.

 

Poslušaj najbolj znan odlomek iz te opere Va, pensiero ( Splavaj misel ) v izvedbi terceta Eroika. Pod posnetkom klikni POKAŽI VEČ in spremljaj slovensko besedilo.

https://www.youtube.com/watch?v=wxR9QANSXxQ

 

Operi Nabucco so sledile še druge: Rigoleto, Trubadur, Traviata.

Zelo je znana tudi opera Aida, ki govori o faraonih in je bila prvič uprizorjena leta 1871 v kairski operi ob odprtju Sueškega prekopa.

Skladatelj jo je napisal v samo štirih mesecih. Najbolj znan odlomek je koračnica iz finala 2.dejanja. Verdi je zanjo dal narediti šest dolgih trobent (danes te inštrumente imenujejo Aida trobente) ki omogočajo neposredni prestop iz As- dura v H-dur.

Poslušaj posnetek od 3.30 do 5.16.

Če boš dovolj pozoren, boš gotovo slišal zgoraj opisani prestop trobent, ki se zgodi na 4.24.

https://www.youtube.com/watch?v=HqNa9Cpa3L8

 

Giuseppe Verdi, ki je v svojem bogatem življenju napisal kar 28 oper, je umrl v Milanu leta 1901. Pripravili so mu veličasten pogreb, na katerem so peli znameniti spev Splavaj misel iz opere Nabucco.

 

Z akonec si oglej še tale posnetek z Verdijevo glasbo

https://www.youtube.com/watch?v=NDhHxIz83Ic

 

V zvezek prepiši spodnje besedilo in ga dopolni!

 

GIUSEPPE VERDI

Bil je italijanski operni skladatelj, katerega opere so najpogosteje izvajane. Znane so predvsem: ___________________________________________________________

 

 

Ostani zdrav!

 

učiteljica Damjana

(Visited 159 times, 1 visits today)