PRVI APRIL - DAN NORCEV -

Pozdravljeni učenci,

danes začnemo zopet pouk na daljavo. Na urniku imate TJA, MAT, DRU, SLJ in ŠPO.

Danes je 1. april, dan norcev. Ali veste zakaj je 1. april DAN NORCEV?

Letos potrebujemo 1. april – MC Vič

Ste že ali šele boste koga danes “potegnili za nos?” Na ta dan nam je dovoljeno vse, tudi spraviti nekoga v zadrego. Predstavljam vam ozadje “dneva norcev in lažnivcev,” katerega začetki segajo daleč v zgodovino.

Sicer neuradni praznik je leta 1713 razglasil francoski sončni kralj Ludvik XIV. Na ta dan naj bi si dvorni norček privoščil šalo na njegov račun, zaradi česar bi bil kralj skoraj ob krono. Nekateri strokovnjaki so prepričani, da začetki 1. aprila segajo še dlje v zgodovino in sicer v 16. stoletje, ko naj bi do tega prišlo po zamenjavi julijanskega koledarja z gregorijanskim in praznovanjem novega leta 1. januarja. Pred tem so namreč praznovali novo leto od 25. marca pa vse do 2. aprila.

Praznovanje so za nekaj mesecev prestavili, 1. aprila pa so se zato šalili na račun tistih, ki spremembe niso poznali. Za nos so jih potegnili tako, da so jim delili lažna darila. Spet drugi menijo, da gre pri praznovanju 1. aprila za ostanek običajev, ki so jih ljudje praznovali ob pomladanskem enakonočju. V 18. stoletju se je norčavost razširila na vso Evropo, na Škotskem in v Veliki Britaniji pa so potegavščine izvajali kar dva dni. Začetki dneva norcev so izjemno zanimivi. Običaj se imenuje lovljenje kukavice. Na ta dan so se ljudje pošiljali po lažnih opravkih, ali pa so na hrbet “žrtve” pripeli napis “brcni me.”

Oglej si še spodnji prispevek: https://www.youtube.com/watch?v=zWpM2wgktBc

MAT-Seštevanje in odštevanje daljic (ponavljamo in utrjujemo)

Rešite UL-Seštevanje in odštevanje daljic, ki ste ga dobili v šoli. Bodite natančni, ošilite si svinčnik, pripravite šestilo in ne rišite s prosto roko. Nato list prilepite v zvezek za geometrijo.

SLJ-S. Pregl, Priročnik za klatenje

V šoli smo prebrali odlomek iz Priročnika za klatenje in se pogovorili o zgodbi. Danes je tvoja naloga, da v zvezek za književnost odgovoriš na vprašanja, ki si jih dobil v šoli. DL z vprašanji prilepi v zvezek, odgovarjaj v celih povedih.

V petek bomo na ZOOM-u preverili odgovore na vprašanja in besedilo glasno brali, zatorej doma večkrat glasno preberi besedilo v berilu, str. 58-60.

DRU-OBSREDOZEMSKI SVET, Ob Obali

Najprej si večkrat preberi snov Ob Obali v učbeniku, str. 63-66, nato reši DL, ki si ga dobil v šoli.

V petek bomo na ZOOM-u preverili rešitve.

ŠPO-Sprehod v naravi

Pojdi v naravo na sonček in uživaj.

Se vidimo v petek na ZOOM-u.

Učiteljica Nadja

(Visited 115 times, 1 visits today)