ALPSKO SMUČANJE

Še zadnji prispevek o zimskih športih.

Skozi zgodovino so se močno spreminjale tehnike smučanja. Zgodovina smučanja tako prikazuje različne smučarske tehnike – od prvih smučarskih zavojev na dolgih, lesenih smučeh, pa do današnje sodobne opreme in carving tehnike (zarezna tehnika smučanja). Običajno se zgodovina smučanja deli na dve večji razdobji: prazgodovino (od 3.500 let pr.n.št. do leta 1888) in obdobje modernega smučanja (po letu 1888 naprej). Za prvo obdobje, torej prazgodovino, je značilno uporabnostno smučanje – to pomeni, da so smuči uporabljali predvsem za namene lova, selitve, trgovine, nabiranja drv, skratka za lažje premikanje po snegu. Smuči so v tem obdobju uporabljali celo za osvajalske pohode.V obdobju po 1888 pa se razvije tudi smučanje za zabavo, rekreacijo in tekmovanja. Prelom med obdobjema zaznamuje pohod Norvežana Nansena preko Grenlanda na smučeh.

Po letu 1888 se je počasi začelo razvijati športno smučanje, zaradi tega pa je zaživelo tudi poprej zapuščeno alpsko visokogorje. Športno smučanje za zabavo, rekreacijo in tekmovanje je povsem izpodrinilo prejšnji uporabnostni vidik smučanja. Zaradi drugačne namembnosti smučanja so se skozi zgodovino spreminjale tudi tehnike smučanja, z njimi pa tudi smučarska oprema.

Valvasor je že daljnega leta 1689 prvi na svetu opisal vijugasto smučanje pri nas. Bločani tako veljajo za prve smučarje, ki so delali zavoje in so znani kot pionirji smučarskih zavojev.

Alpsko smučanje je danes ena glavnih zimskih rekreacijskih in tekmovalnih športov.

Cortina d’Ampezzo v Italiji bo od 8. do 21. februarja gostila FIS svetovno prvenstvo v alpskem smučanju

Alpski smučarji tekmujejo v smuku, superveleslalomu, veleslalomu , slalomu, alpski kombinaciji-smuk,slalom in paralelnem smučanju.

Slovenija je imela in ima veliko vrhunskih smučarjev, ki so na velikih tekmovanjih osvajali medalje.

Kdo so bili?

Odgovorite: Kdo jih več pozna?

Za konec pa še nekaj minut smučarske gimnastike, ki jo opravite.

Poskušajte zdržati  v smuk preži vožnjo Čater Martina.

https://www.slovenskenovice.si/sport/odmevi/kocine-gredo-po-konci-zmagovita-voznja-martina-catra-video/

Miran

(Visited 8 times, 1 visits today)