Clientmoji

Pozdravljeni učenci,

danes je sreda in na urniku naslednji predmeti: MAT, NIT, SLJ in GUM.

Na ZOOM-u ob 11.00 bomo imeli MAT, SLJ in NIT.

MAT-Pisno deljenje z enomestnim deliteljem

Clientmoji

Danes nadaljujemo z deljenjem enomestnega števila.

Do ZOOM-a imejte rešene naloge iz Učbenika, str. 145 (4., 5. in 6. nalogo), jih bomo skupaj pregledali in skupaj naredili še nekaj nalog.

Do petka pa rešite spodnji delovni list.

NIT-O zraku, Zračni tlak

Danes se bomo začeli učiti o zraku in zračnem tlaku.

Do ZOOM-a si preberi novo snov v učbeniku, str. 50, 51.

Da boš lažje razumel kaj je zrak in zračni tlak si oglej naslednji posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=-c_fCFX2i38 in https://www.youtube.com/watch?v=Nr2eKRT46Bg (oglej si samo do 2.05min)

Zemljo obdaja plast zraka, ki se imenuje ozračje ali atmosfera. Plast sega v višino približno 100 km, vendar nima ostrega konca. Za življenje je pomembna spodnja plast ozračja, troposfera, ki je visoka 10 km.

V zraku so različni plini. V njem je 78 % dušika, 21 % kisika, 1 % je argona in ostalih plinov (ogljikov dioksid, vodni hlapi …). 

Rezultat iskanja slik za zrak


Preberi si tudi o SESTAVI ZRAKA: https://eucbeniki.sio.si/nit5/1329/index2.html

Zračni tlak je posledica teže zraka. V nižinah ima zrak višji tlak, saj je nad nami veliko zraka. Čim višje gremo, manj zraka je nad nami in manjši je tudi zračni tlak.

Preberi si o ZRAČNEM TLAKU: https://eucbeniki.sio.si/nit5/1329/index3.html

SLJ- L. Suhadolčan, Rumena podmornica

Najprej bomo na ZOOM-u pregledali rešitve mini testa o samostalniku, zato ga imejte pripravljenega. Nato boste spoznali novo umetnostno besedilo.

Danes si boste za začetek ogledali zelo znano pesem, ki so jo prepevali člani skupine Beatles, z naslovom Yellow Submarine. V pesmi in v animiranem filmu potujejo po sanjskem svetu Pepperlanda.

https://www.youtube.com/watch?v=m2uTFF_3MaA

Rezultat iskanja slik za CLIPART FREE YELLOW SUBMARINE

Pesem je bila objavljena leta 1966 in je takoj osvojila najvišja mesta glasbenih lestvic po vsem svetu. Pesem je prevedena v številne jezike, tudi v židovski in latinski. Ameriški aktivisti so jo uporabljali kot protivojno himno v protestih proti vojni v Vietnamu.

Če bi naslov pesmi prevedli v slovenščino, bi se pesem imenovala Rumena podmornica.

Danes bomo namreč spoznali novo prozno besedilo, ki ga je napisal LEOPOLD SUHODOLČAN. Besedilu je dal naslov RUMENA PODMORNICA.

Ali v njegovi zgodbi tudi nastopa prava podmornica? Več boš izvedel, ko boš prebral besedilo, ki ga imamo v berilu na strani 90 – 93.

Besedilo natančno preberi vsaj 3x. Nato premisli o vsebini ter v zvezek za književost napiši nov naslov:

RUMENA PODMORNICA (Primož Suhodolčan)

Na spodnjem DL imaš napisanih nekaj vprašanj, na katera moraš odgovoriti do četrtka. V četrtek bomo na ZOOM-u pregledali odgovore. Odgovore zapiši v celih povedih.

RUMENA-PODMORNICADownload

Učiteljica Nadja

(Visited 215 times, 1 visits today)