NEVARNOSTI V HRIBIH -vreme

Nevihta je vremenski pojav, ki jo poleg padavin spremljajo še grmenje, bliskanje in strele. Obiskovalci gora moramo vedeti, da se med nevihto ne smemo zadrževati na vrhovih in grebenih, saj strela najpogosteje udari v najvišjo točko. Prav tako se moramo umakniti z območij, ki privlačijo udar strele. Ta območja so predvsem varovane planinske poti, ki so polne železja.

Poznamo več vrst neviht: Najpogostejše so vročinske nevihte, ki se pojavljajo od aprila do septembra in to predvsem v popoldanskem in večernem času, redkeje že zgodaj dopoldan. Tem nevihtam se lahko izognemo, če se na pot odpravimo zelo zgodaj, tako da z vrhov sestopimo že dopoldan. Veliko bolj nevarne, a manj pogoste so nevihte, ki spremljajo prehod hladne fronte. Takrat lahko pričakujemo močne nalive z vetrom, lahko tudi točo in snegom. Ob teh nevihtah se sproščajo velike količine energije, zato prihaja do zelo pogostih udarov strel. Srečanje s tako nevihto preprečimo, če ob napovedi prehoda hladne fronte ostanemo doma.

Kako zaznamo nevihtni dan? Jutranja barva neba je bolj bela kot modra. To je znak, da je v zraku velika količina vlage. Že zgodaj zjutraj se začno delati sprva majhni, nato pa vse večji kopasti oblaki, ki prerastejo v nevihte. Znak za poslabšanje vremena je tudi velika naelektrenost ozračja, ki jo prepoznamo po dviganju las v nebo.

Kdaj je verjetnost neviht zelo majhna? Ob nočnem pogledu v nebo opazimo neštete zvezde, jutro je jasno brez oblačka, trava je rosna, piha šibak veter vzhodnih smeri.

Vedno preden odhajamo v gore spremljamo vremensko napoved.

Megla nas lahko spravi v nezavidljiv položaj, če se nahajamo na brezpotju ali podih. Zaradi izgube orientacije se lahko hitro izgubimo in zajame nas lahko noč, ki s seboj prinese mrzel zrak in posledično podhladitev. Za varnejšo hojo imejmo vedno s seboj mobilni telefon, GPS napravo ali kompas, zemljevid in topla oblačila.

https://youtu.be/5ZfNWVRXBSk Miran

(Visited 7 times, 1 visits today)