Pozdravljeni ljubitelji zelišč. Zima je čas za spoznavanje zelišč in njihovih učinkovin. Danes vam bom predstavila prvo zelišče. V naslednjih urah pa boste spoznali vsakokrat novo zelišče in za kaj ga uporabljamo. Ko pa pride pomlad, se dobimo na našem zeliščnem vrtičku.

AMERIŠKI SLAMNIK

Ameriški slamnik je rastlina prerij Severne Amerike, danes pa jo vzgajajo kot okrasno ali zdravilno rastlino po vsem svetu. Na močnih cvetnih steblih ameriškega slamnika se razvijejo košati cvetovi z izrazito stožčasto sredino. Cvetovi so bele ali roza barve. Cveti od julija do septembra.

Nega in oskrba

Najlepše uspeva na sončnih mestih, v dobri vrtni zemlji. Odcvetele cvetove sproti čistimo, saj s tem spodbudimo razvoj novih popkov in podaljšamo čas cvetenja. Ameriški slamnik je trajnica, ki ni zahtevna za oskrbo. Spomladi ga dognojimo, poleti ob suši pa zalivamo. Mlado zelišče še okopavamo. Če cvetov jeseni ne odstranimo, se bo rastlina sama zasejala. Spomladi slamnik porežemo do tal. 

Razmnoževanje

Rastlino razmnožujemo s sejanjem semen v aprilu in maju ali z delitvijo spomladi in jeseni.

Uporabna vrednost

Severnoameriški Indijanci so zelišča iz rodu Echinacea uporabljali kot zdravilo proti kačjim pikom, prehladom, za čiščenje krvi, za zdravljenje infekcij izločal ran in zvinov ter zastrupitev s hrano.

Evropski naseljenci so kmalu začeli uporabljati njihove pripravke. Na prehodu iz devetnajstega v dvajseto stoletje so bili pripravki in sušeni deli ehinacej pomemben ameriški izvozni artikel. Ker je povpraševanje preseglo ponudbo v Evropi, so v Nemčiji okoli leta 1930 začeli načrtno uvajati ameriški slamnik v pridelovanje in ga tudi farmakološko proučevati. Pripravki iz ameriškega slamnika vsebujejo snovi, ki pospešujejo delovanje imunskega sistema, tako da povečajo odpornost proti gripi in prehladnim obolenjem, zato ga je v tem času dobro uživati.

Poleg tega delujejo antiseptično proti virusom in bakterijam. Pospešijo tudi zdravljenje trdovratnih prehladnih obolenj dihal in zmanjšujejo količino želodčne kisline.

Zunanje jih uporabljajo pri kožnih obolenjih, turih in luskavici. Pomagajo pri celjenju trdovratnih ran in opeklin, zmanjšujejo vnetja, uporabni so za grgranje pri vnetem grlu in za spiranje dlesni.

Pri ameriškem slamniku uporabljamo cvetoče zelišče (iz svežega iztisnemo sok), redkeje korenine, uporabni pa so tudi sušeni nadzemni deli, cvetovi in korenine za čaje.

Bolezni, škodljivci, težave

Ameriški slamnik v zadnjih letih napada rumenica aster (Phytoplazma asteris), fitoplazma, ki povzroča razbarvanje in deformacijo cveta. 

Učiteljica Nadja

(Visited 13 times, 1 visits today)