Pozdravljeni, v novem tednu pouka na daljavo boste izvedli prilagojene meritve ŠVK. Razpredelnico si lahko prepišete ali naredite svojo. Vse rezultate meritev mi pošljite do 5. 2. 2021, preko sporočil v e-asistentu.

Teden ŠVK – športno vzgojnega kartona

Splošna navodila:

  • Pred testiranjem naredite raztezne vaje
  • Teste opravite v enem, dveh ali največ treh dneh.  Razpored izvajanja testov si naredite sami.
  • Po opravljenih testih naredite raztezne vaje za vse mišične skupine.
  • Testa teka na 60m in 600 m ni potrebno izvesti.
  • Še ena misel: poštenost je lepa vrlina

Rezultate ŠVK meritev vpisujete v spodnjo tabelo in pošljete najkasneje do petka, 8.1.2021 do 14.00. Če pa meritve opravite predčasno, lahko pošljete kadarkoli med tednom. Lahko tudi tabelo z rezultati poslikate s telefonom in mi jo pošljete (še kakšna druga slikica npr. kako izvajate vadbo, je seveda priporočljiva). Vem da vam bo uspelo J

Ime in priimek vadečega (____________________)
Razred in oddelek (________)
MerjenjaMerjenje #1Merjenje #2
ATV – telesna višina    NI POTREBNO
ATT – telesna teža    NI POTREBNO
AKG – kožna guba nadlahti    NI POTREBNO
ITM – indeks telesne mase NI POTREBNO
DPR – dotikanje plošče z roko        
SDM – skok v daljino z mesta        
PON – premagovanje ovir nazaj        
DT – dviganje trupa        
PRE – predklon na klopci        
VZG – vesa v zgibi        
60 m – tek na 60 m        
600 m – tek na 600 m        
  •  Antropometrične meritve
  •  Meritve gibalnih nalog

Kako bomo zapisovali meritve?

ATV – telesna višina à Nam daje podatek o dolžinski razsežnosti telesa.

Merjenec je bos. Postavite se ob podboj vrat ali ob steno. Nekdo v družini naj vam pomaga označiti oziroma izmeriti vašo višino. Vzemite meter in izmerite od tal do črtice v mm (npr. če je visok 165,5 cm, zapišemo 1655, če je visok 171cm vpišemo 1710).

ATT – telesna težaà Nam daje podatek o skupni masi telesa

Merjenec je bos. Stopite na tehtnico in odčitate vrednost. Če je vrednost 54,5 kg vpišemo 545, če je 70 kg vpišemo 700, če je več kot 100kg vpišemo 999).

AKG – kožna guba nadlahtià Nam daje podatek o količini maščobne mase.

Če imate kaliper izmerite tako, da izmerite debelino gube na zadnji strani leve nadlahti (nad tricepsom). Vrednost vpišete v mm (14 mm – 14; 6 mm – 06).

Če nimate kaliperja, izmerite samo obseg nadlahti s šiviljskim metrom ali z vrvico (potem določite dolžino) in vpišete realno vrednost v cm.

ITM – indeks telesne maseà Je splošni kazalnik sestave telesa, s katerim lahko posameznike razvrščamo v različne razrede prehranjenosti: podhranjenost, normalna prehranjenost, preddebelost in debelost.

ITM izračunamo, tako da telesno maso v kilogramih, delimo s kvadratom telesne višine v metrih.

Hranjenost ITM
 Podhranjenost manj kot 18,5
 Normalna hranjenost 18,5 – 24,9
 Prekomerna telesna masa 25,0 – 29,9
 Debelost – 1. stopnja 30,0 – 34,9
 Debelost – 2. stopnja 35,0 – 39,9
 Visoka debelost – 3. stopnja 40,0 ali več

DPR – dotikanje plošče z rokoà Nam daje podatek o hitrosti izmeničnih gibov rok.

Na mizo narišemo ali prilepimo 2 kroga s premerom 20 cm (lahko tudi nalepite samo lepilni trak), pri čemer sta najbližja robova med seboj oddaljena 61 cm. Označimo si sredino. Merjenec sedi na stolu za mizo na kateri je deska s ploščama. Nedominantno (desničar postavi levo in levičar desno roko) roko položi na sredino med krogoma, drugo roko pa na krog na nasprotni strani (prekrižani roki na začetku). Na povelje »zdaj« se začne z dominantno roko izmenoma kar najhitreje dotikati obeh plošč. Nalogo opravlja 20 sekund. Vsak dotik obeh plošč šteje eno točko. Merilec šteje dotike plošče le na tisti strani, na kateri merjenec drži roko ob začetku izvajanja naloge. Zadostuje, da se merjenec dotakne plošče le s konico prsta. Merilec ne upošteva ponovitev, pri katerih se merjenec ni dotaknil obeh plošč. V tabelo vpišemo število ponovitev v 20 sekundah (npr. 30 pomeni 30 dotikov na eni izmed plošč).

Spodaj prilagam kroga in sredino med njima. Če imate tiskalnik lahko z zgornjimi merami natisnete in zalimate na mizo in izvedete merjenje. En nasvet, za tiste, ki imajo na telefonu snemanje v počasnem posnetku…lahko posnamete in preštejete ponovitve v počasnem posnetku.  ;

SDM – skok v daljino z mestaà Nam daje podatek o eksplozivni moči nog.

Na tla položimo meter in s črto označimo mesto odriva (lahko z lepilnim trakom). Pred odrivom se merjenec vzpne na prste in se ne sme odrivati s poprejšnjim poskokom. S sonožnim odrivom in s pomočjo zamaha z rokami skoči čim dlje. Merjenec opravi najmanj tri skoke, od katerega zapišemo najdaljšega. Merimo zadnji dotik merjenčevih pet. Rezultat napišemo v cm (npr. 1,45m vpišemo kot 145)

PON – premagovanje ovir nazajà Nam daje podatek o koordinaciji gibanja v prostoru, ki kaže na sposobnost regulacije gibanja v prostoru v neobičajnih situacijah.

Ker je to merjenje najbolj kompleksno, bomo nekoliko prilagodili…

Naloga bo opravljena, ko merjenec dolžino 6m, po vseh štirih prehodi čim hitreje. Štartni položaj je na vseh štirih, tako da so roke in noge za štartno črto. Na znak »zdaj« začne hoditi po vseh štirih (z dlanmi ne sme drseti) in konča nalogo, ko roke grejo čez ciljno črto.

DT – dviganje trupaà Nam daje podatek o vzdržljivosti v moči mišic trupa.

Merjenec leži na blazini s pokrčenimi nogami pod pravim kotom, stopala ima v stiku s podlago. Eden od merilcev pa drži njegove gležnje. Roke ima prekrižane na prsih. Izvajanje naloge se začne na merilčevo povelje »zdaj«, vadeči pa poskuša v 60-ih sekundah čim večkrat se dvigniti iz ležečega v sedeči položaj in se spustiti nazaj v ležečega. Pri tem rok ne sme odmakniti od prsi. Posamezni dvig v sed je končan, ko se s komolci dotakne stegna, v začetni položaj pa se vrača tako dolgo, dokler se s sredino hrbta ne dotakne podlage. Štejemo število ponovitev dvigov trupa v času 60ih sekund. Zapišemo število ponovitev: npr: 54.

PRE – predklon na klopcià Nam daje podatek o gibljivosti nog in spodnjega dela hrbtenice.

Merjenec je bos.

Še ena vaja, ki jo nekoliko prilagodimo…

Z  iztegnjenimi nogami (kolena ne krčimo) in s počasnim drsenjem rok v predklonu.

  1. V predklonu z rokami pridem do kolen (vpišeš 01)
  2. V predklonu s prsti pridem do sredine golenice (vpišeš 02)
  3. Do skočnega sklepa  (vpišeš 03)
  4. S prsti se dotaknem tal (vpišeš 04)
  5. Z lahkoto se dlanmi dotaknem tal (vpišeš 05).

VZG – vesa v zgibià Nam daje podatek o moči in vzdržljivosti rok in ramenskega obroča.

Veso v zgibi bomo zamenjali za sklece…

Uležemo se na trebuh, dlani položimo v širino ramen. Dvignemo se tako, da iztegnemo roke, telo je vzravnano, pogled je usmerjen v tla. Vajo izvajamo tako, da telo ki je ves čas vzravnano in v ležni opori, s krčenjem rok v komolcih spustimo proti tlom. Ko je telo vzporedno s tlemi oziroma se s prsmi skoraj dotaknemo tal, se z iztegovanjem komolcev dvignemo v začetni položaj. Štejemo število pravilnih ponovitev (npr. 9 krat vpišemo 09, 12 krat vpišemo 12).

Srečno in štejte samo pravilne ponovitve, tudi če bodo rezultati zato slabši, saj bom le tako lahko videl dejansko stanje vaše trenutne gibalne učinkovitosti.

(Visited 108 times, 1 visits today)