ZIMSKI ŠPORTI – NA LEDU

Spoznajmo še nekaj športov, ki se izvajajo v glavnem na ledu.

HOKEJ NA LEDU

Hokej na ledu je moštveni zimski šport. Na ledu igrata dve moštvi s po šestimi igralci. Igra se 3×20 minut z možnostjo podaljška in kazenskih strelov ob neodločenem rezultatu. Zmaga moštvo, ki večkrat zabije plošček skozi vrata.

V Sloveniji sta najboljša hokejska kluba Jesenice in Olimpija. Najboljši slovenski igralec pa je Anže Kopitar, ki igra v ameriški profesionalni ligi.

SANKANJE IN BOB na umetnih progah

Bob se je razvil iz prevoznega sredstva, ki so ga za premikanje uporabljali ameriški drvarji.

 To so sani, opremljene s štirimi kovinski sanišči. Na pobudo Švice je bob postal šport v Davosu leta 1889. Olimpijska disciplina je postal leta 1924, ko se je pojavil na zimskih olimpijskih igrah v Chamonixu.
V tistih časih so v bobu lahko tekmovali štirje športniki ali pet.

https://www.facebook.com/IBSFsliding/videos/288950892447231/?t=37

Sankanje na umetnih progah je olimpijska disciplina od leta 1964. Izvaja se na zaledeneli progi, ki je v celoti umetno hlajena. Poznamo tudi proge, ki so tudi naravno hlajene. Proge so lahko kombinirane za sankanje, bob in skeleton ali pa le za sankanje. Sankanje na umetnih progah je najhitrejši šport na ledu. Največja dosežena hitrost brez padca je 155 km/h. Proge pri sankanju morajo biti daljše od 1000 m za moške in 800 m za ženske in pare. Vožnja se začne z odrivom s startnih ročk, nato se sankač še nekajkrat požene z rokami, da čim hitreje dobi čim večjo hitrost. Nato preide v ležo na saneh in vstopi v prvi zavoj in nadaljuje z vožnjo po progi.

Sankanje na umetnih progah je eden izmed redkih športov na olimpijskih igrah, pri katerem se čas meri na tisočinko sekunde natančno. Kljub temu pa o zmagi na tekmovanju velikokrat odloča 0,001 sekunde.

https://www.youtube.com/watch?v=ZvmiaRwGc1I

Podobna disciplina je tudi SKELETON, kjer je tekmovalec obrnjen z glavo naprej.

CURLING

Curling je moštveni šport podoben balinanju s to razliko, da ga igramo na ledu s težkimi nabrušenimi kamni imenovanimi iz angleščine stones. Curling je najbolj razširjen v Združenem kraljestvu, Skandinaviji, Kanadi in ZDA.

Igrišče za curling, imenovano rink, je popolnoma vodoravna ledena ploskev. Gladka ledena plošča omogoča kamnom hitrejše drsenje. Na vsaki strani igralne površine je narisana tarča imenovana house (hiša) .

Hišo sestavljajo obroči s premeri 4, 8 in 12 čevljev (1,22; 2,44 in 3,66 m), ki so zaporedoma rdeče, bele in modre barve.

Blizu roba igrišča so postavljene hacks, ki služijo kot odrivna točka ob izvajanju meta.

UMETNOSTNO DRSANJE

Umetnostno drsanje je šport, pri katerem posamezniki, pari ali skupine izvajajo piruete, skoke, korake in drugo koreografijo z drsalkami na ledu.

Imamo še nekaj manj znanih zimskih športov, ki jih boste spoznali v naslednjih letih.

PAZITE NA SVOJO VARNOST IN VARNOST BLIŽNJEGA.

NALOGA: V glavnem se vsi zimski športi odvijajo zunaj. Tudi vi naredite »en trening« zunaj- s tekom, ogrevanjem, vajami za moč.

Lep vikend

Miran

(Visited 14 times, 1 visits today)