ZIMSKI ŠPORTI- SMUČANJE PROSTEGA SLOGA

Smučanje prostega sloga (angleško: Freestyle skiing) je slog smučanja na smučeh. ki obsega dve osnovni disciplini: akrobatske skoke in grbine. Poleg že teh dveh omenjenih so jim priključile še smučarski kros, snežni žleb in slopestyle. Tu pa so še nekdaje discipline, ki ne obstajajo več: balet na smučeh, kombinacija in big air.

Akrobatski skoki

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Skijaguars1thb.jpg/250px-Skijaguars1thb.jpg

akrobatski skoki

Akrobatski skoki (aerial skiing) se dogajajo na 2-4 metre visokih skakalnic, običajno zgrajenih iz lesa in pokritimi s snegom, ki smučarja izvrže do 6 metrov v zrak ( kar je lahko tudi do 20 metrov nad doskočiščem). KO je enkrat v zraku tam izvedejo številne salte in obrate, preden pristanejo na 34-39 stopinj strmem doskočišču dolgem približno 30 metrov. Najboljši tekmovalci lahko naredijo tudi do tri salte s petimi hitrimi obrati.

Obstajata dve vrsti akrobatskih skokov: navzgor in navzdol. To je disciplina, kjer tekmovalci prejmejo točke za: odriv (20%), izvedba skoka (50%) in pristanek (30%). Stopnja težavnosti (DD) je nato všteta v skupno oceno, v katero štejeta dva skoka. Tekmovalci svoje veščine trenirajo poleti na skakalnicah v bazenih.

Zmagovalni skok tekmovalca iz Rusije na enem izmed tekmovanj

Grbine

Grbine (moguls) so enakomerni pukli narejeni vzdolž proge z zelo kratkimi zavoji, ki jih mora tekmovalec amortizirati. Proge so po navadi zelo strme. Na njej pa so tudi skoki.

Tako izgleda tekmovanje:

Tako pa je izgledalo tekmovanje v začetku razvoja.

Smučarski kros

.

Tekmovanje poteka po ozki zeli zaviti, običajno dokaj položni progi, ki je polna naravnih umetnih ovir kot so skoki, ploščadi, rampe… Najprej potekajo kvalifikacije kjer vsak posebej vozi na čas in 32 najhiterjših se uvrsti v glavni del tekmovanja, 1/8 finala. Tako se 4 tekmovalci naekrat spustijo po progi in najboljša dva se uvrstita naprej v 1/4 finale, 1/2 finale in finale. Na koncu se 4 poraženci iz obeh polfinal pomerijo za mali finale od petega do osmega mesta, v velikem finalu pa 4 finalisti pomerijo za medalje.

Tekmovalci pa se med seboj ne smejo prerivati, vsak nameren dotik je kaznovan, lahko tudi z diskvalifikacijo.

Zmaga Filipa Flisarja, našega najboljšega tekmovalca, ki se je v letošnjem letu športno upokojil.

Naredite še vaje smučarske gimnastike:

https://www.youtube.com/watch?v=U2_OkFmDruE (30 min)

Miran

(Visited 22 times, 1 visits today)