Kot 9.razredi, se boste tudi vi v letošnjem letu spoznali s plesom.    Naučili se boste osnovne korake angleškega valčka. Veliko veselja.

PLES

Ples je govorica telesa, je gibanje ob zvoku, ritmu, govoru, glasbi in tudi v tišini. Je neskončno število gibov in kretenj, je sproščanje misli, čustev. S plesom se na poseben način izraža svoboda človekovega telesa in duha. Ples je mati vseh umetnosti. Ples je ritmično gibanje.

Ples nima meja med ljudmi, plešejo po vsem svetu in plesala so že stara ljudstva skozi zgodovino. Prav stara ljudstva so bila osnova oz. ogrodje, iz katerega se je ples razvijal. Najbolj znano je seveda plesanje plemen ob ognju, prav tako pa lahko danes v vsaki kulturi zasledimo običaje in navade, ki vključujejo ples. O prvinski naravi in vseprisotnosti plesa govori dejstvo, da nismo samo ljudje tisti, ki plešemo, plešejo tudi živali. Poznamo ples širokih ljudskih množic (etnični, ljudski, družabni, karnevalski), ples izbranih vrhunskih umetnikov (balet, scenski ples, sodobni ples, jazz, musical), ples vrhunskih športnikov (športni ples) in moderni ples (hiphop…).

Plešeta običajno dva (par), lahko tudi solo ali pa skupinsko (kolo, hiphop…).

V letošnjem letu se bomo spoznali s športnimi plesi.

Delijo se na standardne in latinskoameriške plese. Med standardne plese spadajo: angleški valček, dunajski valček, slowfox, quickstep in tango, med latinskoameriške pa samba, rumba, cha-cha-cha, jive in passo doble.

KAJ SE BOMO V DECEMBRU NAUČILI

Standardni plesi

Standardne plese navadno plešemo v t.i. zaprti drži. Telo je pokončno in zravnano. Gibanje je lahkotno, plavajoče.

Angleški (počasni) valček

Napisan je v ¾ taktu. Prva doba je poudarjena, druga in tretja pa ne. Štejemo 1 2 3. Razvil naj bi se iz plesa Boston ali pa iz hitrega (Dunajskega) valčka, ki so ga Angleži upočasnili. Plešemo ga z osnovnimi koraki: korak, korak, priključek.

Značilno je valovito dviganje in spuščanje (gibanje dol-gor).http://2.bp.blogspot.com/_un1C0QHMyIA/SOkibQGx_5I/AAAAAAAACKI/5mpzeR1F6tY/s1600/IMG_6424.jpg

Osnovni tečaj angleškega valčka:

(Visited 24 times, 1 visits today)