Pozdravljeni ljubitelji zelišč.

Petek je in pred nami je sproščen vikend. Sproščali se bomo v naravi ob toplem soncu, lahko pa se sproščamo tudi ob peki slastnih piškotkov, ki jih obogatimo še z zelišči. Verjetno mnogim od vas v vašem vrtičku delček zemlje zasedajo tudi zelišča, kot so žajbelj, pehtran, timijan, …. Mnogo smo jih že pridno nabrali ter jih posušili za čaje in druge zeliščne pripravke, zagotovo pa na vrtičku ostaja žajbelj in timijan, ki sta zelo dobra za naša dihala, kar pa v teh časih zagotovo potrebujemo.

Danes bomo lahko združili zdravo in dobro, spekli bomo mandljeve piškotke z zelišči. ZAVIHAJTE ROKAVE IN VESELO NA DELO, NAJ ZADIŠI V VAŠI HIŠI.

Mandljevi piškoti z zelišči (za 2 osebi)

SESTAVINE:

  • 100 g moke
  • 50 g mandljeve moke
  • 100 g masla sobne temperature
  • 50 g sladkorja v prahu
  • žlička vaniljevega ekstrakta
  • sveža zelišča; žajbelj, pehtran, timijan

PRIPRAVA

  1. V posodo stresemo vse sestavine in jih zgnetemo v gladko maso.
  2. Postavimo v hladilnik za pol ure.
  3. Maso razvaljamo na 3 mm debelo in s kozarcem izrežemo okrogle piškote.
  4. Piškote položimo na pekač obložen z papirjem za peko.
  5. V pečici ogreti na 130 stopinj jih pečemo 30 minut. Piškoti so pečeni, ko se rob piškota rahlo svetlo rjavo obarva.
  6. Pečene piškote vzamemo iz pečice, jih preložimo na rešetko, kjer naj se ohladijo.

Tako pečene piškote obogatimo še z vejico svežih zelišč.

To naredimo tako, da beljak dobro zmešamo oziroma stepemo z žlico sladkorja v prahu in dodamo nekaj kapljic limoninega soka. Tako nastane nekakšno lepilo. Čopič pomočimo v beljakovo lepilo in na tanko premažemo piškot ter nanj položimo oziroma prilepimo vejico najljubšega zelišča. Priporočam list žajblja, pehtran ali vejico timijana. Vejico zelišča še enkrat v tankem sloju premažemo in pustimo da se vse skupaj posuši.

SESTAVINE ZA BELJAKOVO LEPILO:

  • 1 beljak
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • par kapljic limoninega soka

Učiteljica Nadja

SLASTNI SO!!!

(Visited 21 times, 1 visits today)