Debelost : Pozitivne Misli

Pozdravljeni!

Danes bomo imeli 1. NARAVOSLOVNI DAN: TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

  • Za začetek si oglejte PPT in ga prepišite v zvezek od naravoslovja.
  • Če še niste zajtrkovali, si sedaj pripravite tradicionalni slovenski zajtrk. Dober tek!
  • Sedaj, ko ste se okrepčali, pa lahko nadaljujete z delom.

Preberite:

ČEBELE

Čebele niso od vekomaj nabirale medu. V davnih časih je bilo življenje samo po sebi tako sladko, da ljudje niso vedeli, kaj naj počno z medom. Čebele so se samo potepale od cveta do cveta in se z vsakim posebej poljubljale. Še na misel jim ni prišlo, da bi bolj koristno porabljale svoj čas. Takrat čebele niso veljale za vzor delavnosti in premišljenosti, temveč ravno narobe. Postopačem in lenuhom so pravili: taki ste kot čebele.

Ko pa so sovraštvo, nevoščljivost, hudobnost in podobne slabe človeške lastnosti zagrenile življenje, so sklicale čebele zborovanje. Tam so ugotovile, da je postalo življenje grenko kot pelin in da bi ga bilo treba posladiti.

»Mar bi raje srkale iz cvetov sladko pijačo in iz nje delale med, kakor da se samo potepamo,« je predlagala neka zelo učena čebela.

»To je vendar tatvina!« so ugovarjale nekatere.

»Toda poštena tatvina!«

»Take ni na svetu!«

»Če je ni, jo bomo pa odkrile!«

»Kdo bo pa poljubljal cvetove?!«

Kakor vsa podobna zborovanja, se je tudi zborovanje čebel končalo s prepirom in zamero. Nekatere udeleženke so se lotile nabiranja medu, druge pa so se še naprej potepale in lenarile. Prve so delavke, druge pa troti.

Res pa moramo priznati, da je življenje kljub medu velikokrat zagrenjeno. Čebele se tega zavedajo in zato so pri delu tako marljive.

  • Za pridelavo slovenske hrane imajo čebele zelo velik pomen in jih je treba ohraniti, ker:
  • je vsaka tretja žlica hrane, ki jo pojemo, odvisna od čebel,
  • je čebela glavna opraševalka rastlin in opraši kar do 80 % cvetov in je nepogrešljiv člen pri pridelavi hrane,
  • je vrednost opraševanja od 15- do 30-krat večja kot vrednost vseh čebeljih pridelkov skupaj,
  • opraševanje omogoča razvoj, obstoj in razširjanje rastlinskih vrst, biotsko pestrost v naši državi in pester izbor sadja in zelenjave v naši prehrani,
  • so čebelji pridelki odlična, varna in zdrava prehrana.

Sedaj si oglejte še kratek film z naslovom Čebelica Klara je Kranjska čebela.

Upamo, da ste uživali v predstavitvi.

  • Preberite naslednje besedilo.

KAJ JE BONTON?

Maja je sedela za mizo pri kosilu. Mama je pripravila mizo, oče pa je bral časopis. Ko je položila na mizo hrano, je rekla očetu naj neha brati časopis, saj krši pravilo bontona. Maja je vsa začudena vprašala, kaj je to bonton? Oče ji je povedal, da so to neka pravila obnašanja. Ko so kosili, je mama jedla tako, da so se slišali neki zvoki. Maji se je to zdelo zelo smešno, še z juho se je polila. Medtem pa je oče rekel, da zdaj ona krši pravilo bontona. Maja še vedno ni čisto razumela, kaj je bonton, a je bila rajši tiho.

Naslednji dan je bil ponedeljek. Ana se je odpravila v šolo že zelo zgodaj. Šla je mimo gledališča. Mimo nje sta prišla starejša gospod in gospa. Gospa je bila nekam živčna. Gospodu je rekla, naj v gledališču ne krši pravil bontona, da ne bi spet klepetal med predstavo ali žvečil žvečilke. Maja je bila zmedena, saj je to besedo, bonton, v dveh dneh slišala že stokrat, prej pa nikoli. A to se še ni nehalo! V šoli, pri družbi so se učili o bontonu. Učiteljica je rekla, da so to pravila lepega obnašanja. Kot recimo, da se med jedjo ne govori s polnimi usti.

Ko je prišla domov, so šli v gledališče. Tam je videla veliko tablo z napisom GLEDALIŠČNI  BONTON. Zdaj je že nekako razumela, kaj je bonton. Ko je bila zvečer v postelji, je še enkrat ponovila: bonton so pravila lepega obnašanja. Uporablja se v gledališču, kinu in v  vseh kulturnih ustanovah, pa tudi pri mizi. Tako je na koncu dneva in zgodbe Maja le ugotovila, kaj je to bonton.

UPOŠTEVAJ BONTON, NE SAMO V KULTURNIH USTANOVAH AMPAK TUDI PRI MIZI.

  • Rešite kviz o bontonu in preverite, kako dobro ste seznanjeni z bontonom pri mizi.
  • Ob 10.00 (4.A) in ob 11.00 (4.B) se dobimo z učiteljico Majo Mladenovič na ZOOM-u. Pogovorili se bomo o tradicionalnih zajtrkih v nekaterih drugih državah.

Lepo se imejte

Mateja, Marinka in Maja

(Visited 281 times, 1 visits today)