Pozdravljeni, učenci!

Pa smo spet ,,v šoli”.

Najprej zapojmo.

https://www.youtube.com/watch?v=AOUFozZJs0I

  1. Danes se boš ukvarjal s filmsko glasbo.

Ali si lahko predstavljaš film brez glasbe? Zagotovo nas filmi ne bi popolnoma prepričali. Romantični položaj bi izgubil ves čar, grozljivka ne bi bila zares strašna, kriminalka pa bi izgubila vso napetost. Filmska glasba v filmu izrazi tisto, česar besede ne morejo. Lahko bi rekli, da je glasba duša filma.

Skladatelji pišejo glasbo za animirane ali risane filme, za dokumentarne filme in seveda za igrane (celovečerne) filme.

  1. Kakšni pa so bili začetki filmske glasbe?

Leta 1895 sta brata Lumière posnela in predvajala prvi kratki film. Tudi na tej     premieri v Parizu je bila prisotna glasba, ampak iz popolnoma praktičnih razlogov – njen namen je bil, da preglasi ropotanje projektorja.

Po tem letu so nastajali nemi filmi, kjer so bile pomembne samo podobe. Kljub temu je običajno film spremljal pianist ali celo majhen ansambel. Igrali so v živo in preigravali znane in zabavne melodije. Sčasoma so začeli svojo glasbo prilagajati dogajanju in vzdušju v filmu. Takšen primer so filmi Charlieja Chaplina.

Oglej si odlomek iz filma The Circus.

https://www.youtube.com/watch?v=_0a998z_G4g

Leta 1927 so posneli prvi zvočni film Sonny Boy. Film in glasba v njem še nista bila popolnoma usklajena. Po pojavu zvočnega filma so se ustvarjalci začeli zavedati, da je treba čim bolje sinhronizirati podobe in zvok in tako je nastala nova glasbena oblika – filmska glasba.

  1. Kako nastaja filmska glasba?

Pozorno preberi besedilo v okvirčku.

 

1. Skladatelj skupaj z režiserjem določi, kje v filmu bo imela glasba glavno vlogo in kje je pomembno, da je ni. Dober skladatelj zna dobro izkoristiti tudi »tišino«.

2. Skladatelj nato začne komponirati in pripravi prve posnetke glasbe, ki jih nato predstavi režiserju. Skupaj naredita zadnje popravke, nato pa se skladatelj odloči še za instrumentalne oziroma vokalne zasedbe, ki bodo glasbo izvedle.

3. Ko skladatelj naredi še zadnje popravke, se začne snemanje. Zelo pomembno je, da ves čas upošteva minutažo filma.

4. Ko je glasba posneta, je glavni element montaža – treba je sinhronizirati glasbo s sliko. Pri tem delu skladatelju pomagajo tonski tehnik, tonski mojster in glasbeni producent. Posnetke uredijo in jih umestijo v film.

5. Na koncu je treba glasbo uskladiti še z dialogi, zvokom in zvočnimi učinki.

 

 

OBVEZNA NALOGA, ki jo bom upoštevala pri oblikovanju ocene iz GUM.

V besedilu so omenjeni štirje glasbeni poklici.

Poišči jih in mi njihova imena pošlji danes do 20. ure na sporočilo na komunikaciji.

 

  1. Znani skladatelji filmske glasbe

Skozi za zdaj še precej kratko zgodovino filmske glasbe se je uveljavilo kar nekaj pomembnih glasbenih imen. Med njimi so tudi John Williams, Hans Zimmer in Howard Shore. Zapiši si njihova imena v zvezek za GUM. Na spletu poišči podatke o najbolj znanih filmih, za katere so napisali glasbo in zapiši njihove naslove. Prav gotovo si si nekatere izmed njih že ogledal.

  1. Oglej si naslednji filmski odlomek.

https://www.youtube.com/watch?v=cmSbXsFE3l8

  1. Upam, da ti je všeč, kajti zdaj si na vrsti ti! V naslednjem videu je navodilo za učenje ritma s kozarcem.

https://www.youtube.com/watch?v=Y5kYLOb6i5I

Natančno si ga oglej in se nauči ritem. Poišči si plastičen kozarec, da ne bo črepinj in ureznin! Dobro je, da je plastika malo bolj trda, ker boš veliko lažje igral.

Najprej se čisto počasi nauči posamezne gibe. Vadi toliko časa, da boš igranje avtomatiziral. Šele potem poskusi igrati ob glasbi.

Ko boš ritem dobro obvladal, mi boš posnetek igranja ob glasbi poslal na damjana.morel@os-pivka.si. Pazi, da bodo gibi dobro vidni. Posnetek naj bo dolg 30 do 60 sekund.

Časa imaš dobra dva tedna, do 22. maja.

Uživaj!

učiteljica Damjana

 

 

(Visited 260 times, 1 visits today)