Hello again. We’re together online one more time before the 1st May holiday, which, of course, doesn’t mean that you won’t be working….I trust you;)))

Danes bomo najprej ponovili eno snov, ki ste jo že lansko leto spoznali, in to so pogojni stavki. Osvežili si boste spomin s pomočjo PPTa, ki je tu priložen. Ker vem, da težko pišete, predlagam, da ppt skopirate na A4 list in ga prilepite v zvezek ali date v mapo. Vam bo zelo prav prišel naslednje leto.

PPT FIRST CONDITIOINAL CLAUSES WITH ‘IF’

1st Conditional clauses

Upam, da niso bile vaje pretežke, in da niste vsega pozabili. Če pozabljate strukturo, jo imejte vedno pri roki dokler jo ne znate na pamet.

—————————————————————————————–

Nova snov

‘IF‘ lahko včasih nadomestimo z besedo ‘UNLESS’, ki se malce drugače uporablja:

Poglejmo primer:

  • If Jamie buys the tickets, we’ll go to the concert. = [Če bo Jamie kupil vstopnice, bomo šli na koncert.]

 

***Kadar pa je pogojni stavek z IF v nikalni obliki, ga lahko napišemo na DVA načina:

  • If Jamie doesn’t buy the tickets, we won’t go to the concert. = [ Če Jamie ne bo kupil vstopnic, ne bomo šli na koncert.]

ALI DRUGAČE:

UNLESS Jamie buys the tickets, we won’t go to the concert. = [Razen če Jamie ne bo kupil vstopnic, ne bomo šli na koncert.]

UNLESS Jamie buys pomeni isto kot If Jamie doesn’t buy

UNLESS pomeni Razen če ne

IN mora biti glagolska oblika, ki ji sledi, vedno v TRDILNI OBLIKI.

Poskusite naslednje vaje: TBp. 73 (levI del strani govori o sedmih vraževerjih po vsem svetu). Povežite dele stavkov 1 – 7 with a – g in jih prepišite v celoti v zvezek za vaje.

TBp. 73 # 5A, B  /  WBp. 51 # 3, 4

Kot veste imata Lana in Patrik nastop jutri dopoldne od 10:00 – 11:00. VSI bomo imeli ZOOM učno uro tudi jutri in sicer ob 13:30. Seznanila vas bom z ostalimi nastopi. Vam bom poslala vabilo na Kanal. Upam, da se jo boste udeležili v čim večjem številu. Srečno. MB.

 

(Visited 88 times, 1 visits today)