PRIPRAVI DOMAČ JOGURT – NAVADNI ALI SADNI
Kaj potrebujem:
1 L svežega mleka
1 manjši navadni jogurt
Postopek priprave:
Mleko v loncu segrej, da skoraj zavre in počakaj, da se ohladi do temperature med 38 in 42°C. V mleko vmešaj jogurt in ga prelij v steklene kozarčke. Pečico segrej na 50°C in jo pusti segreto približno 5 minut. Kozarčke postavi v ogreto pečico in jo izklopi. Tako pusti kozarčke v pečici čez noč. Zjutraj jih vzami iz pečice, privij pokrovčke in shrani v hladilniku, kjer bo jogurt zdržal 10 dni.
Iz navadnega jogurta lahko pripraviš tudi sadnega tako, da vanj vmešaš poljubno sveže sadje, ali pa narediš sadni pripravek (sadje po svoji izbiri kuhaš z žličko sladkorja toliko časa, da se zmehča in nato daš v jogurt). Jogurtu laho dodaš tudi različna semena, žitarice, suho sadje ali kosmiče.
Dober tek!