Draga učenka, dragi učenec!

Pošiljam ti E-knjižnico na daljavo za teden od 6. do 10. aprila.
Skupaj stopamo že v četrti teden učenja na daljavo. Teden, ki je pred nami, pa ni kar tako. 7. aprila namreč obeležujemo svetovni dan zdravja, ki ima v teh nenavadnih časih še kako velik pomen. Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je bila ustanovljena leta 1948, je 7. april določila za svetovni dan zdravja. Vsako leto se v želji po večjem osveščanju javnosti na ta dan izpostavi določeno temo s področja zdravja. Letošnje geslo je Univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev za vsakogar, vsepovsod.
Dejavnosti, ki ti jih bom v nadaljevanju priporočila, so povezane z zdravim načinom življenja in skrbi za ohranitev zdravja. Svoje izdelke lahko pošlješ na mirjam.francetic@os-pivka.si

Lepo te pozdravljam in želim tebi in vsem tvojim bližnjim, da ostanete zdravi.
knjižničarka Mirjam

NEKAJ NAMIGOV ZA UČENCE POSAMEZNIH RAZREDOV
1. triada

Poskušaj najti doma kakšno knjigo, ki govori o zdravju. Mogoče ti jo lahko kdo od domačih pomaga poiskati. Skupaj jo prelistajta in se pogovorita o vprašanjih, ki so se ti ob tem porodila.
Ker večino časa preživiš doma, nariši ali z lepo pisavo napiši, kako skrbiš za svoje zdravje v danih okoliščinah. Mogoče greš vsak dan na sprehod, skačeš čez kolebnico, pred hišo igraš košarko …

4., 5. razred
Četrtošolci in petošolci se lahko ta teden posvetite zdravi prehrani. Doma poišči kuharsko knjigo, pobrskaj po spletu za slastnimi recepti ali pa poglej kakšno kuharsko oddajo na televiziji. Povprašaj starše, katere jedi so zdrave in katere ne. Verjamem, da ti bodo znali odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj je temu tako.
Predlagam ti, da pripraviš zdrav zajtrk ali večerjo za vso družino. Preseneti jih. Boš videl/videla, kako bodo veseli.

6., 7. razred
Smeh je pol zdravja, drugo polovico pa dodamo z zdravim načinom življenja. Izdelaj časopis, v katerem boš svojim domačim postregl/postregela z idejami za izboljšanje ali ohranitev zdravja. Pomagaš si lahko z reklamami, ki vam jih prinese poštar domov ali pa na plano prikličeš svoje risarske in literarne sposobnosti. Ne pozabi na dobre šale, ki jih lahko spremeniš v strip. Verjamem, da tvoji možgančki skrivajo mnogo zanimivih idej, le na papir jih je še potrebno prenesti.

8., 9. razred
Mogoče se nadomačih knjižnih policah skriva kakšna knjiga, ki govori o zdravem načinu življenja, o odraščanju, o športu, o zdravi prehrani. Prelistaj jo. Verjamem, da v njej najdeš kaj uporabnega tudi zase. Skušaj prebrano prenesti v vsakdanje življenje. Pojdi na sprehod, naredi kakšno izmed športnih vaj, ki jih vidiš na televiziji. Razveseli in preseneti domače z zdravim in okusnim kosilom. Na YouTubu si oglej posnetek joge smeha https://www.youtube.com/watch?v=DEc4KE0NXz4

POVEZAVE DO LUTKOVNO in GLEDALIŠKO OBARVANIH SPLETNIH STRANI

V mesecu marcu smo obeležili dva pomembna dneva:

Svetovni dan lutkarjev: 21. marec
Svetovni dan gledališča: 27. marec
Predstave na daljavo so dostopne na njihovi spletni strani ter na Facebooku. Vsak teden dodajajo nove predstave, kmalu pa pričnejo tudi z izvedbo lutkovnih delavnic na daljavo.

Lutkovno gledališče Ljubljana
LGL je v času praznih dvoran na spletu objavilo posnetke nekaterih svojih najuspešnejših predstav. Odraslim je namenjena predstava Posvetitev pomladi, uprizoritvi Vihar v glavi ter Romeo in Julija sta namenjeni najstnikom, za najmlajše gledalce pa so primerne Ti loviš!, Štiri črne mravljice, Močeradek gre čez cesto, Ostržek, Sapramiška in Sneguljčica. Do predstav lahko dostopate na povezavi Gledališče povezuje.

Lutkovno gledališče Maribor
Lutkovno gledališče Maribor je v sodelovanju s Televizijo Maribor objavilo posnetke desetih lutkovnih predstav, ki so dostopni v arhivu MMC RTV Slovenija. Izbirate lahko med predstavami: Jakob in mesto, Ko je Šlemil še v Varšavo, Krst pri Savici, Kurent, Rdeča Kapica, Sneguljčica, Volk in kozlička, Žaba Greta, Zelišča male čarovnice.

(Visited 37 times, 1 visits today)