Pozdravljeni!

Ponedeljek je dan za glasbo.

  1. V tem tednu, 8. aprila, se bomo spominjali rojstva znanega skladatelj Tartinija, ki se je rodil v Piranu leta 1692. Letos mineva 250 let od njegove smrti, zato je leto proglašeno za Tartinijevo leto.

Se še spominjaš zgodbe o nastanku zelo znane Tartinijeve  skladbe Vražji trilček?

Poglej posnetek, gotovo se boš spomnil. Poslušaj od 4.00 do 5.25.

https://www.youtube.com/watch?v=z7rxl5KsPjs

  1. Tartini je baročni skladatelj, mi pa se moramo zdaj preseliti skoraj dvesto let naprej, v romantiko. Na spletu poišči sliko francoskega skladatelja in preberi opis o njegovem  življenju in delu.

 

GEORGES BIZET (1838–1875)

Georges Bizet je bil francoski skladatelj. Glasbo je študiral v Parizu, kjer je leta 1857 prejel prestižno skladateljsko nagrado Prix de Rome. V času njegovega življenja njegova dela niso bila najbolje sprejeta. Zato se tudi sam ni zavedal pomena svoje najbolj znane opere Carmen. Krstna izvedba je dosegla zmeren uspeh. Šele po skladateljevi smrti je zavzela operni svet in postala ena najbolj priljubljenih oper na vseh svetovnih opernih odrih. Do skladateljeve 100. obletnice rojstva leta so samo v Pariški operi imeli 2.271 ponovitev te opere.Vsebina opere prikazuje špansko ciganko Carmen, njeno življenje ter vsakdanje življenje preprostih ljudi, njihove medsebojne odnose in spopade človeških strasti (ljubezni, ljubosumja, maščevanja …).

  1. V zvezek napiši kratek povzetek zgornjega besedila – največ tri kratke povedi.
  2. Reši nalogo CARMEN zgodba geslo in pošlji rešitev danes do 20.ure.
  3. Za konec poglej še, kako sta se z opero Carmen spopadla Tom in Jerry.

https://www.youtube.com/watch?v=-JtuXIC8WHE

 

https://www.youtube.com/watch?v=VeebsOUuYqw

 

Nasvidenje za danes!

Učiteljica Damjana

(Visited 249 times, 1 visits today)