Čas Presente indicativo že zelo dobro poznamo. Do sedaj smo spoznali spreganje glagolov na –ARE, -ERE in –IRE, prav tako pa smo spoznali tri nepravilne glagole, to so ESSERE, AVERE in STARE. Tokrat pa se bomo naučili spreganja malo bolj »posebnih« glagolov. Niso nepravilni, ampak imajo določene posebnosti, zato jih obravnavamo posebej.

PRESENTE INDICATIVO DEI VERBI IN –CARE E -GARE

– UČB str. 58: Pri glagolih, ki se končajo na –CARE in –GARE, moramo biti pazljivi, saj jim v 2. osebi ednine in v 1. osebi množino dodamo črko H. To si oglejte v tabeli na primeru glagolov DIMENTICARE in PAGARE.

 

PRESENTE INDICATIVO DEI VERBI IN –ISC-

– UČB str. 58: Pri času Presente indicativo posebej omenjamo še skupino glagolov, ki jim pri spreganju dodamo medpono –ISC-, vendar le pri 1., 2. in 3. osebi ednine ter pri 3. osebi množine. To si oglej v tabeli na primeru glagolov FINIRE in CAPIRE. V rumenem okvirčku je z odebeljeno pisavo naštetih nekaj teh glagolov, ki si jih bomo morali zapomniti. V zvezek si napiši naslov Verbi in –isc-, prepiši glagole enega pod drugeg ter v slovarju PONS poišči pomen teh glagolov in ga zapiši zraven. Pazljivi moramo biti tudi pri izgovorjavi, zato imate tukaj tudi slušni posnetek za glagola finire in capire.

– Izberi si enega od naštetih glagolov v rumenem okvirčku in ga spregaj po vrsti od 1. do 6. osebe. Zapisano spregatev slikaj in mi pošlji.

– učb. Str. 58/1: poveži osebe z glagolskimi oblikami.

– učb. Str. 58/2: postavi glagole iz okvirčka v pravo obliko in k pravi sliki (če ne veš pomena, poglej v slovar).

– DZ str. 32/1: Dopiši končnice glagolov giocare in spiegare.

– DZ str. 32/4: Glagole v oklepajih postavi v pravo obliko in poveži z drugim delom povedi. Če česa ne razumeš, si pomagaj s slovarjem. Nalogo slikaj in mi pošlji, da bom preverila, ali snov razumeš.

(Visited 678 times, 1 visits today)