Petošolci, dober dan!

Danes bomo nadaljevali s spoznavanjem prekmurske glasbe.

 

  1. Ponovi prekmursko ljudsko pesem, ki si se jo naučil prejšnji teden.

https://www.youtube.com/watch?v=1jDUUyjvBqE&list=RD1jDUUyjvBqE&start_radio=1

 

  1. Pesem Če bi jes bila fčelica si prejšnji teden poslušal tudi v priredbi, kjer je nastopilo prav posebno galsbilo – cimbale. Danes ga boš podrobneje spoznal.

 

CIMBALE so ljudsko glasbilo, značilno za Prekmurje. Poišči na spletnih straneh fotografijo tega glasbila, dobro si ga oglej in preberi spodnji opis.

Cimbale izvirajo nekje iz Indije oziroma Azije, v prvotni obliki pa so se nosile okrog vratu. Pozneje so jih dali na mizo. Ko se je začela kavarniška glasba, ni bilo toliko potrebe po prenašanju in  na Madžarskem so izdelali večje cimbale.
So trapezne oblike in stojijo na štirih nogah. Tehtajo od 80 do 100 kg, odvisno od velikosti. Imajo od 123 do 134 strun, ki so razvrščene  v spodnji del (basovski del) in zgornji del (violinski del). Na strune udarjamo z dvema palicama, ki sta poviti z vato in sukancem. Cimbale imajo še dušilec tona s pedalom.

  1. Oglej si posnetek igranja na cimbale.

https://www.youtube.com/watch?v=df9gHt3j9WY&list=RDdf9gHt3j9WY&start_radio=1&t=27

 

  1. Za prekmursko ljudsko glasbo je značilna skupina glasbil, ki ji rečemo PREKMURSKA BANDA. V naslednjem posnetku boš videl in slišal, katera glasbila jo sestavljajo. Imena glasbil zapiši v zvezek za GUM.

https://www.youtube.com/watch?v=Yiz_HK3HqxQ

Prekmursko bando sestavljajo: ________________________________

 

  1. Poslušaj se priredbo pesmi Če bi jes bila fčelica, ki jo bo zapel znan slovenski pevec Vlado Kreslin ob spremljavi Beltinške bande. Kitara, ki jo boš videl in slišal na posnetku, ne spada v to skupino glasbil in ni značilna za slovensko ljudsko glasbo.

https://www.youtube.com/watch?v=XKgG83rGn4E

 

Toliko za danes.

Nasvidenje in vse dobro ti želi

učiteljica Damjana

(Visited 178 times, 1 visits today)