E-KNJIŽNICA od 30. 3. 2020 – 3. 4. 2020

Draga učenka, dragi učenec!

Že tretji teden bomo doma! Sliši se super, a še zdaleč ni tako. Da bi ostali zdravi, moramo ostajati doma in se ne smemo družiti s prijatelji. Ko boš potrebovala/potreboval družbo, se spomni na svojo prijateljico knjigo, ki te nikoli ne pusti samega. Z njo se lahko smeješ, raziskuješ, se prepiraš, jokaš, vohuniš, sočustvuješ, se zaljubiš, predvsem pa se naučiš veliko o sebi in svetu. Ker trenutno tvoja najljubša knjižnica ni odprta, se lahko brez posledic družiš s knjigo na spodnji povezavi. Pazi nase in na druge okrog sebe in ostani zdrava/zdrav!
Veliko bralnih užitkov ti želi tvoja knjižničarka Mirjam.
• V iskalnik vtipkaj besedo Wikivir ali spletni naslov https://sl.wikisource.org/wiki/Glavna_stran. V okenček »Iskanje po Wikiviru« vpiši naslov knjige, besedila ali pa ime in priimek avtorja – spletna stran ti že sama ponudi zadetke. Odpre se ti možnost iskanja različnih literarnih del, ki jih lahko bereš s pomočjo računalnika.
1. RAZRED
V šolski knjižnici ste vsi prvošolci prejeli v dar knjigo z naslovom Škrat Kuzma dobi nagrado. Prosi nekoga, da ti jo prebere. Pravljico nato skupaj obnovita. Pripoveduj jo še komu, ki Škrata Kuzme ne pozna.
2. RAZRED
Prosi nekoga, da ti na Wikiviru v pesniški zbirki Vrtiljak poišče pesem Toneta Pavčka z naslovom Po svatbi. Skupaj jo preberita, nato pa ustvari ilustracijo ter si z njo polepšaj svojo sobo.
3. RAZRED
Prosi nekoga, da ti na Wikiviru poišče Svetlanine pravljice. Izberi si eno izmed njih, jo preberi, izdelaj lutke, nato jo v družinskem krogu dramatizirajte.
4. RAZRED
Na Wikiviru poišči pravljico z naslovom Zlato kralja Matjaža: slovenska ljudska pravljica. Preberi jo in vsebino spremeni v strip. Ne pozabi na lepe ilustracije in besedilo v oblačkih, ki naj na kratko povzame vsebino pravljice.
5. RAZRED
Na Wikiviru poišči pravljico z naslovom Zdravilno jabolko. Preberi jo. Nato napiši svojo pravljico tako, da boš spremenil osebe v pravljici (npr. namesto kralja naj nastopi kraljica, zamenjaj tudi berača) in predmete (namesto jabolka naj bo npr. čarobna knjiga, čudežno zrcalo…). Konec naj bo zabaven, da se bo tvoja družina ob branju veselo nasmejala.
6. RAZRED
Na Wikiviru poišči knjigo z naslovom Bajke in povesti o Gorjancih. Preberi jo in uživaj!
7. RAZRED
Na Wikiviru poišči zabavni Dnevnik pajka Francija. Preberi ga in poskušaj vse tisto, kar se ti čez dan zgodi, spremeniti v smešen zapis v svoj dnevnik. Ostani optimistična/optimističen!
8. RAZRED
Na Wikiviru poišči knjigo pisateljice Dese Muck z naslovom Pod milim nebom. Ko bo zunaj prijetno toplo, jo lahko tudi ti prebereš pod milim nebom.
9. RAZRED
Na Wikiviru poišči knjigo pisatelja Gorana Gluvića z naslovom Fantje, žoga, punce. Prijetno branje ti želim.

Priporočam ti še obisk dveh bogatih knjižnic na daljavo, ki ju je vredno raziskati:
• Za branje e-knjig v iskalnik vtipkaj besedo Biblos ali spletni naslov: https://www.biblos.si/. Na Biblosu si lahko izposodiš e-knjige ali jih kupiš. Če si član Knjižnice Bena Zupančiča v Pivki in imaš geslo za Moj COBISS (Moja knjižnica) se v sistem prijaviš tako, da vpišeš sikpo in tvojo člansko številko. Geslo je enako kot tvoje geslo za Moj COBISS, ki so ti ga v knjižnici dodelili. Brezplačno izposojeno knjigo lahko preneseš na mobilni telefon, tablični računalnik ali bralnik z e-črnilom.
• Zvočne knjige lahko poslušaš z aplikacijo Audiobook https://www.audibook.si/. Prenesi mobilno aplikacijo in poslušaj avdio knjige, do 90 dni lahko aplikacijo uporabljaš brezplačno.

2. APRIL, MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE IN MLADINO
V mesecu aprilu je kar nekaj dni posvečenih branju in knjigi:

  • 2. april je mednarodni dan knjig za otroke in svetovni dan mladinske književnosti;
  • 20. april je dan slovenske knjige;
  • 23. aprila obeležujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.
    Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je proglasila 2. april za mednarodni dan knjig za otroke. Obeležujemo ga od leta 1967, letos že 53-ič. Poznamo pa ga tudi kot svetovni dan pravljic.
    In zakaj prav 2. april? Na ta dan se je namreč leta 1805 rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen. Njegova dela pozna skoraj vsak otrok. Pokroviteljica dneva knjig za otroke je Mednarodna zveza za mladinsko književnost, ki ob tej priložnosti vsako leto pripravi poslanico, ki obide svet. Plakat in poslanica nagovorita mlade bralce ter jih spodbujata k branju kakovostne mladinske literature.
    Letošnja poslanica z naslovom Lakota po besedah in plakat, ki bosta obkrožila svet, prihajata iz Slovenije. Besedilo je delo pisatelja Petra Svetine, plakat pa je oblikoval
    ilustrator Damijan Stepančič.
  • Praznovanju se lahko pridružiš tudi ti! Preberi povabilo slovenske sekcije IBBY:
    Praznovanje 2. aprila – mednarodnega dneva knjiga za otroke – na spletu!
    Delite ideje za dobre knjige s svojimi prijatelji. V teh dneh smo še posebej lačni besed.
    Vabimo vas, da se v naslednjih dneh skupaj pripravimo na praznovanje: izberite svojo najljubšo knjigo Petra Svetina in/ali Damijana Stepančiča (ali pa tako, ki vas ob letošnjem praznovanju 2. aprila še posebej nagovo), preberite odlomek (ali pa kar celo knjigo) in ga delite z nami – posnemite se in svoj posnetek delite na svojem facebook profilu, pri tem pa v objavi označite tudi Slovensko sekcijo IBBY. Lahko pa posnetek pošljite nam (ibby.slovenia@gmail.com), mi pa ga bomo objavili na naši facebook strani.

 

(Visited 37 times, 1 visits today)