Pozdravljeni šestošolci. Žal že nekaj časa nismo kuhali, bomo pa zato takoj ko pridemo nazaj v šolo kuhali s polno paro. Ta čas bomo izkoristili za to, da predelamo še nekaj snovi,ki so nam ostale. Naslednji teden vam bom poslala tudi vprašanja, s katerimi se boste učili in se pripravljali na ocenjevanje znanja. Danes pa si pripravite učbenik in svoj zvezek.
I. KAKO PREPREČIŠ KVARJENJE ŽIVIL?
Preberite si snov v učbeniku, str. 67-69.
Hrani podaljšamo čas uporabe z ustreznim shranjevanjem in konzerviranjem, saj tako preprečimo, da bi se škodljivi mikroorganizmi razmnoževali v hrani.
Teh načinov je več:
- pasterizacija
- sterilizacija
- hlajenje
- zamrzovanje
- sladkanje
- kisanje
- soljenje
- sušenje
Prepiši si zgornji zapis v zvezek in si o vsakem načinu na kratko zapiši, kaj pomeni.
II. SHRANJEVANJE ŽIVIL
Na strani 70 imaš nekaj zapisanega o shranjevanju živil. Napiši še naslov SHRANJEVANJE ŽIVIL.
Preberi si snov in PREPIŠI IN NATO ODGOVORI NA SPODNJA VPRAŠANJA.
- Na katere pogoje moramo gledati, ko shranjujemo živila?
- Kako ravnamo z živili, ki vsebujejo malo vlage (npr. sladkor)?
- Kako moramo shranjevati sadje in zelenjavo?
- Za katera živila še posebej velja, da jih moramo hraniti v hladilniku? Koliko stopinj je v hladilniku?
- Za kaj uporabljamo zamrzovalno omaro? Koliko stopinj je v zamrzovalni omari?