Pozdravljeni šestošolci. Žal že nekaj časa nismo kuhali, bomo pa zato takoj ko pridemo nazaj v šolo kuhali s polno paro. Ta čas bomo izkoristili za to, da predelamo še nekaj snovi,ki so nam ostale. Naslednji teden vam bom poslala tudi vprašanja, s katerimi se boste učili in se pripravljali na ocenjevanje znanja. Danes pa si pripravite učbenik in svoj zvezek.

I. KAKO PREPREČIŠ KVARJENJE ŽIVIL?

Preberite si snov v učbeniku, str. 67-69.

Hrani podaljšamo čas uporabe z ustreznim shranjevanjem in konzerviranjem, saj tako preprečimo, da bi se škodljivi mikroorganizmi razmnoževali v hrani.

Teh načinov je več:

  1. pasterizacija
  2. sterilizacija
  3. hlajenje
  4. zamrzovanje
  5. sladkanje
  6. kisanje
  7. soljenje
  8. sušenje

Prepiši si zgornji zapis v zvezek in si o vsakem načinu na kratko zapiši, kaj pomeni.


II. SHRANJEVANJE ŽIVIL

Na strani 70 imaš nekaj zapisanega o shranjevanju živil. Napiši še naslov SHRANJEVANJE ŽIVIL.

Preberi si snov in PREPIŠI IN NATO ODGOVORI NA SPODNJA VPRAŠANJA.

  1. Na katere pogoje moramo gledati, ko shranjujemo živila?
  2. Kako ravnamo z živili, ki vsebujejo malo vlage (npr. sladkor)?
  3. Kako moramo shranjevati sadje in zelenjavo?
  4. Za katera živila še posebej velja, da jih moramo hraniti v hladilniku? Koliko stopinj je v hladilniku?
  5. Za kaj uporabljamo zamrzovalno omaro? Koliko stopinj je v zamrzovalni omari?

 

(Visited 106 times, 1 visits today)