Pozdravljeni učenci,

da bomo dan začeli dobre volje, bomo za začetek malo zaplesali.

ŠPO-Moderni plesi

Odprite si posnetek in zaplešite:

kdor bi pa še:  https://youtu.be/gCzgc_RelBA

No, smo kaj zadihani? Jutranje gibalne minutke smo opravili, Sedaj pa veselo na delo.

SLJ- Pripoved o doživetju (vaje)

Obravnavali smo kar nekaj pravljic, še več smo jih prebrali, nekaj pa jih poznaš tudi sam/-a. Tokrat boš napisal/-a zamešano pravljico, v kateri se bodo srečevali znani pravljični junaki različnih pravljic in svetov. Pusti domišljiji prosto pot in napiši svojo pravljico.

Izberi eno izmed ponujenih tem, naslov pravljice zapiši sam/-a.

a) Spomni se znane pravljice in jo začni zapisovati. V pripoved vnesi osebo iz druge pravljice in nadaljuj spremenjeno pripoved po svoje. V pravljico lahko vneseš še več oseb iz različnih pravljic.

b) Pravljico lahko predelaš tudi z zamenjavo nepravljičnih oseb. Povzameš zgodbo znane pravljice, nato zamenjaš znane osebe v pravljici z osebami iz resničnosti (ki pa ne smejo biti poimenovani z imeni in priimki, npr. najdeta, superbabica, mini deklica, hišnik, kričeči pevec …). Posodobiš lahko tudi pravljične predmete/pripomočke in spremeniš kraje dogajanja. Nato pravljico nadaljuješ po svoji zamisli.

c) Pravljica se lahko dogaja v katerikoli deželi (npr. dežela sladoledov, dežela lučk, dežela narobe besed ipd.). Domišljijo razvijaj v vsebini, daj ji moč dobrega, ki zmaga nad zlim.

Ko si izbral a), b) ali c) možnost, začni s pisanjem. Pri pisanju ne pozabi na značilnosti pravljic. Pozoren/-a bodi na pravopisno pravilnost in slovnično ustreznost. BODI USTVARJALEN/-a. Komaj čakam, da jih preberem, seveda, kdor mi jih lahko pošlje.

To nalogo imaš do ponedeljka. Drugi teden bomo spoznavali poezijo. Še veste, kaj je poezija?

DRU-Obsredozemske pokrajine v notranjosti

Danes boste spoznali Obsredozemske pokrajine v notranjosti.

Za začetek si oglejte posnetek Krasa, pisanega z veliko začetnico. Zakaj, boste spoznali v nadaljevanju. https://www.youtube.com/watch?v=BS1DrKJY2l8

Sedaj v zvezke napišite naslov Obsredozemske pokrajine v notranjosti in si preberite snov v učbeniku, stri. 67-69.

Te pokrajine niso le ob morju, kot Koprsko primorje, ampak lahko segajo v  notranjost, kot nam najbližji Brkini. Poleg BRKINOV, imamo še VIPAVSKO DOLINO, GORIŠKA BRDA in KRAS. To delitev bi moral imeti v zvezku že zapisano.

PP-Primorske pokrajine v notranjosti

S pomočjo PP-Obsredozemske pokrajine v notranjosti in učbenika, poskušaj izpisati najpomembnejše podatke:

-na zemljevidu Slovenije poišči vse štiri obsredozemske pokrajine v notranjosti in jih izpiši v zvezek, (zapiši Obsredozemske pokrajine v notranjosti so: …….)

-izpiši kraške in nekraške pokrajine:

-izpiši vodovje in poišči večje reke na zemljevidu:

-zapiši glavne turistične zanimivosti:

-izpiši večja mesta in jih poišči na zemljevidu:

-zapiši, kaj je burja?

-glavne značilnosti primorskih pokrajin:

v učbeniku poišči zakaj kras pišemo z malo začetnico in kdaj ga pišemo z veliko. Odstavek si prepiši v zvezek.

V prilogo dodajam v branje-Primorske pokrajine v notranjosti. Če imate voljo in možnosti, si preberite. Predvsem je zanimiva rubrika o BURJI, ki jo te dni doživljamo tudi mi.

PRILOGA: ZA BRANJE-PRIMORSKE POKRAJINE V NOTRANJOSTI

Na koncu, ko boste že vse znali, rešite še DL, s katerim boste preverili svoje znanja. Rešitve bomo preverili v torek, do takrat pa naredite vse zgoraj napisano.

DL-Primorske pokrajine v notranjosti

(Visited 255 times, 1 visits today)