Vsem mojim mamicam želim en lep materinski dan. Otroci, ne pozabite na svoje mamice. Objemčki in poljubčki so dovoljeni.

Rezultat iskanja slik za 25.narec

MAT-Pisno deljenje z enomestnim številom

Ste ponovili poštevanko?

Lahko tudi z žogico, tako kot v šoli. Danes nadaljujemo z utrjevanjem in ponavljanjem pisnega deljenje, ki ste ga spoznali že v 4.razredu. Upam, da ste v učbeniku rešili 1. nalogo in naredili preizkuse, s katerimi ste preverili pravilnost količnika.

Saj veste-pri deljenju je tisto, kar dobite-količnik. Kako se pa reče 1. in 2. členu, še vemo? PRVI ČLEN SE IMENUJE DELJENEC, ker ga delimo, DRUGI ČLEN SE IMENUJE DELITELJ, ker z njim delimo deljenec in kar dobimo je KOLIČNIK.

Spodnjo slikico si preriši v svoj zvezek in povleči puščice proti pravim členom:

       8 : 2 = 4

   Deljenec  Delitelj   Količnik

V učbeniku, str. 144 si POČASI in Z RAZUMEVANJEM preberi in premisli še enkrat postopek deljenja. Znaš, razumeš? Če ti kaj ni jasno, mi napiši vprašanje.

Nato začni z reševanjem nalog na str. 145 (rešite 3., 7., 8. in 9. nalogo). Tisti, ki želite več vaje, lahko rešite še ostale naloge na str. 145 in 146.

Če bi se pa raje preizkusili v pisnem deljenju na računalniku,  prilagam povezavo: https://eucbeniki.sio.si/mat5/723/index.html (To ni obvezno)

PRILOGA učbenika: scanMAT, U str. 144-146

SLJ-Pripoved o doživetju (vaje)

Upam, da ste uspešno rešili naloge, ki ste jih dobili v ponedeljek. Danes boste imeli zares zanimivo nalogo.

Spodnjo novico boste preoblikovali v pripoved o lastnem doživetju. Začne se takole:

Domžale, 5. december. – V veleblagovnico je v dopoldanskih urah vstopil domači ljubljenček. Najbrž doma ni dobil dovolj za pod zob, pa si je sklenil sam pomagati. Povzročil je za okrog 5 tisoč evrov škode in precej strahu med nakupovalci (to je uvod).

S pomočjo spodnjih vprašanj, zapišite zanimivo, razburljivo nadaljevanje zgodbe (jedro) in seveda zaključek, ki je lahko srečen ali pa ne. VPRAŠANJA ZA POMOČ PRI PISANJU OZ. NADALJEVANJU PISANJA SPISA: Kakšnega ljubljenčka imaš doma (lahko je to tudi žirafa, slon, lev, ….)? Kakšen je tvoj ljubljenček po značaju (priden len, zabaven, se rad čoha, …..? Kako to, da si ostal z njim doma? Kje so bili tvoji starši? Kaj si počel, da so bila vrata odprta? S kom si se igral, da nisi opazil, da je tvoj ljubljenček izginil iz stanovanja? Kaj te je zmotilo med igro? Kdo je pripeljal tvojega izgubljenca nazaj domov? Kdo je plačal kazen?

Spisu dodajte svoj naslov (izmislite si ga). Za prvi odstavek prepišite zgornji uvod: V Veleblagovnico je v dopoldanskih urah ……, nato nadaljujte z drugim odstavkom, kjer boste zapisali zaplet in razpletanje zgodbe (v jedru je lahko več odstavkov), zadnji odstavek (zaključek) je namenjen razpletu dogodka. NE POZABITE NA NAVODILA O PISANJU SPISA, KI SEM VAM JIH POSLALA ŽE PREJŠNJI TEDEN.

V tem primeru ne bomo pisali tipičnega doživljajskega spisa, ker se to vam v resnici NI zgodilo, danes bomo poskušali zapisati bolj domišljijski spis. Torej, pustite svoji domišljiji prosto pot. Lahko dodate še ilustracijo, naj bo zabavna, tako kot spis.

KOMAJ ČAKAM NA VAŠE SPISE. Upam, da mi ga kdo pošlje, saj vem, da imate zelo bogato domišljijo in da bodo spisi zanimivi. Najbolj zabaven spis bomo lahko objavili v e-učilnici, seveda s privoljenjem avtorja in njegovih staršev.

NAJ VAS SPOMNIM ŠE NA 3. DB – Poljubna Dahlova knjiga. Navodila ste dobili, ko smo bili še v šoli, ampak vam jih bom vseeno še enkrat priložila. Upam, da ste nalogo že opravili. Naloge za 3. DB zapišete v zvezek za književnost.

PRILOGA: Roald Dahl-navodila za 3.DB

Starši me sprašujete glede bralne značke. Vaši otroci naj kar pridno berejo. Ko bodo prišli v šolo, mi jo bodo povedali.

2.april zagotovo ne bo zadnji dan za BZ.

Učiteljica Nadja

(Visited 192 times, 1 visits today)